Yurtdışında Burs Bulmak

Yani, Amerika’da burslu yüksek lisans yapmak iyi bir üniversitede oldukça düşük bir ihtimaldir. Bu üniversitelerde okuyabilmeniz için sadece paranızın olması veya sadece başarılı olmanız yeterli değildir. Hem her yıl en az 40-50 bin dolar paranız ödemeniz hem de bunun yanında üstün başarılı bir öğrenci olmanız gerekir. Yani (benim not ortalamam 3.60, ama eğitim masrafını  karşılayacak param yok burs istiyorum!) şeklinde bir talep ile burs istemenizin genelde cevabı red olacaktır, çünkü zaten sizin durumunuzda olan yüzlerce genç bu üniversitelerde paralı olarak okumaya hazır durumdadır.  Bu gibi üniversitelerin bunca öğrenciyi paralı olarak kabul etmesi dururken, sizi burslu olarak kabul etmesi için sizin diğer öğrencilerden daha iyi not ortalamasına ve/veya bazı özel nedenlere sahip olmanız gerekir.

Bu özel nedenler şunlar olabilir:

  • Şimdiki üniversitenizde aranızın çok iyi olduğu bir hocanız, yurtdışında tanıdığı bir başka hoca arkadaşına sizi tavsiye edebilir. Böyle bir durumda siz bir değil bir kaç adım öne geçmiş olabilirsiniz.  Genelde ABD, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde bulunan üniversite öğretim görevlileri, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden çok başarılı öğrencileri kendi üniversitelerine kazandırmak isterler.
  • Yurtdışında bir çok üniversitenin popüler spor dallarında takımları vardır. Bu takımlar üniversitenin tanınmasında oldukça iyi rol oynarlar. Eğer siz böyle bir takımda oynayarak, takımın başarısına dolayısıyla üniversitenin tanınmasına katkıda bulunabileceğinize inanıyorsanız, Üniversite size spor bursu verebilir. Ancak unutmayın, basketbol oynamayı bilmek ile basketbolu profesyonel biri gibi çok iyi oynamak ve basketbolda iddialı olmak arasında fark vardır. Bir Üniversitenin spor bursunu alabilmeniz için, ilgili olduğunuz spor dalında çok iyi olmanız ve bunu ispat etmeniz gerekir. (Evrensel bazı dereceler gibi…)
  • Ne üniversitede başarılı birisiniz, ne de sporda. O zaman belki de bir bilimsel alanda ödülünüz, tanınan bir araştırmanız veya çok iyi bilinen bir yayınınız vardır. O zaman üniversite sizin gibi araştırmacı öğrencileri bünyesine burslu veya kısmi burslu almayı düşünebilir.

YÖK-MEB Bursları

Anadolu’da açılan onlarca üniversitede çok büyük bir öğretim görevlisi açığı vardır. Hükümet, Dünya Bankası kredileri ve YÖK – MEB aracılığıyla ve bu öğretim görevlisi açığını düşürebilmek amacı ile karşılıklı burslar vermektedir. Eğer amacınız akademisyen olup eğitiminizi tamamladıktan sonra ülkemizin akademisyen ihtiyacı olan üniversitelerinde hizmet vermek ise eğitim sonrası zorunlu hizmet şartı olan bu burslardan yararlanmak için bulunduğunuz üniversiteye başvurmanız gerekir.

TEV Türk Eğitim Vakfı Bursları

1967 yılında kurulan TEV (Türk Eğitim Vakfı) ülkemizin gereksinimini duyduğu nitelikli elemanların yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla yurt dışı eğitim burslarını 1969 yılından itibaren vermeye başlamıştır.
Yüksek lisans için 4 üzerinden 3 not ortalaması, başka yerden burs almamak ve tezli yüksek lisans yapmak gibi bazı şartları bulun Türk Eğitim Vakfı’nın Yüksek Lisans ve Doktora bursları ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

TEV’e Yurtdışı Yüksek Öğrenim Bursu İçin Nasıl Başvurulur?

TEV tarafından, yurt dışı burslarının başvuru süresi ve yöntemi basın aracılığıyla ilan edilir. Aynı zamanda öğretim kurumlarına da bilgi verilir. Adaylar bu ilanlar ve bilgilere göre başvuruda bulunurlar.  Bunun dışında TEV web sitesini sıkça takip ederek ilgili duyurulara ulaşabilirsiniz.
TEV yurt dışına üç yoldan burslu öğrenci yollamaktadır:

  • Türk Eğitim Vakfı tarafından tamamı karşılanan burslar:
    Genellikle İşletme Yönetimi, Mühendislik ve Sosyal Bilimler dallarında verilmektedir. Bu bursların dalları her yıl tekrar gözden geçirilir.
  • Türk Eğitim Vakfı ile İngiliz Hükümeti’nin müşterek verdiği burslar:
    Elektrik-Elektronik, Bilgisayar, Çevre ve Endüstri Mühendisliği ile Basın Yayın ve Halkla ilişkiler, Ekonomi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler dallarındadır. Burs şartları ve dalları her yıl yeniden gözden geçirilir.
  • Sadberk KOÇ fonunun gelirleriyle verilen burslar:
    Geleneksel Türk El Sanatları (Resim Restorasyonu dahil), Müzecilik, Kütüphanecilik ve Müzik dallarındadır. Bu bursların tamamı Sadberk KOÇ Fonu’ndan karşılanmaktadır.

DEVAMI İÇİN BİR SONRAKİ SAYFA:

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :