YÜKSEK LİSANS İÇİN ADIM ADIM BAŞVURU
Güz ve bahar dönemleri 2022 – 2023 öğretim yılı yüksek lisans başvuruları için adım adım yapmanız gerekenleri bu sayfada bulabilirsiniz.
ALES
Eğer Tezsiz Yüksek Lisans yapmak istiyorsanız ALES’e girmenize gerek yok. Bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Tezli yüksek lisans yapmak isteyenler içinse ALES‘e girmek atılması gereken ilk adımdır. ALES Yılda 3 defa yapılmaktadır. ÖSYM’nin uyguladığı bir sınavdır. ALES Başvuru Tarihleri | ALES Sınav Tarihleri
Yabancı Dil Yeterliliği
Dil yeterliliği konusunda yine tezli ve tezsiz olarak 2 ayrı başlıkta düşünebiliriz. Tezli yüksek lisans programlarının birçoğunda yabancı dil yeterlilik belgesi istenmektedir. Bunun başlıca sebebi tez araştırmasında özellikle İngilizce bilmenin yabancı kaynak taramasında önemli olmasıdır. Tezsiz yüksek lisans programlarında ise genellik yabancı dil yeterliliği istenmez. Yeterlilik belgesi için başvuracağınız üniversite kendisi sınav uygulayabileceği gibi kendiniz YDS, IELTS, TOEFL gibi sınavlara da girebilirsiniz. Bu sınavlara kayıt olmak, hazırlanmak ve sonucunuzun gelmesi işlemleri oldukça uzun bir süreç olduğu için ALES ile birlikte bu aşamayı da mümkün olduğunca öne almaya yani en kısa sürede ikisi ile ilgili adım atmaya gayret edin.
Gerekli Belgelerin Tamamlanması
Dil Yeterlilik Belgesi, Referans Mektupları, Diploma ya da Bitirme Belgesi, Nüfus Cüzdanı, Özgeçmiş, Transkript, Askerlik Durum Belgesi, Fotoğraf gibi başvuru sırasında üniversitelerin talep ettiği belgeler için dosyanızı hazırlayın. Bu evrakların tamamlanması bazı durumlarda uzun sürebilmektedir. Başvurudan önce mutlaka evrak dosyanız hazır olsun.
Başvuru Ücreti ve Belgelerin Enstitüye Teslim Edilmesi
Başvuru ücretleri başvurduğunuz üniversite ve enstitüye göre farklılık göstermektedir. Başvuru yapacağınız programın web sitesinden ya da üniversitenin öğrenci işlerinden tarih ve tam belge listesi ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Eğer yabancı dil yeterlilik belgeniz yoksa başvurduğunuz üniversitenin kendi yabancı dil yeterlilik sınavına girmeniz gerekebilir.
Yabancı Dil ya da Bilim Sınavına Girilmesi
Başvuru yaptığınız programın Bilim Sınavı‘na da girmeniz gerekebilir. Başvurduğunuz programın yabancı dil yeterliliği isteyip istemediğini ve bilim sınavına tabi tutup tutmadığını mutlaka başvurudan önce öğrenin. Eğer kendi alanınız dışında bir alana başvuru yaparsanız bilimsel hazırlık adı verilen bir yıllık bir hazırlık sürecine tabi tutulabilirsiniz.
Mülakat Hakkı Kazanan Öğrencilerin Açıklanması
Bazı üniversitelerin yüksek lisans programlarına alabileceklerinin çok üzerinde başvuru gelir. Bu durumda herkesi mülakata çağırmak yerine önce başvuru evraklarını baz alarak bir ön eleme yaparlar. Ön elemeden sonra Mülakat Hakkı Kazanan Öğrenciler başlığı ile bir liste yayınlanır ve bu liste ile ön elemeyi geçmiş olan adaylar mülakata davet edilirler. Bazı üniversitelerde ise başvuru çok olmadığı için başvuran herkes mülakata çağrılır ve mülakattaki durumu da değerlendirme kriterlerinden biri olarak alınır. Yüksek Lisans Mülakat İpuçları İçin Tıklayın
Mülakatta Başarılı Olan Öğrencilerin Açıklanması
Duyuru şekli ve süresi üniversite ya da programa göre farklılık gösterebilmektedir. Kazanan adayların isimlerinin enstitü panolarına asılabileceği gibi internet sitelerinden de duyurulabilir.
Kesin Kayıt İçin Gerekli Belgelerin Tamamlanıp Teslim Edilmesi
Diploma, Transkript, ALES sonuç belgesi(Tezli programlar için geçerli), Askerlik Durum Belgesi, Sabıka Kaydı, Nüfus Cüzdanı, İkametgah Belgesi, Fotoğraf, Bankaya Yatırılan Öğrenci Katkı Payı Dekontu (İstenilen belgeler farklılık gösterebilmektedir. İlgili enstitü web sitesinden ya da telefon ile kesin belgeleri öğrenebilirsiniz.)
Bilimsel Hazırlık Senesi ya da Yüksek Lisans Programının İlk Senesi
DEVAMI İÇİN BİR SONRAKİ SAYFA: