MÜLAKAT

Yüksek lisans başvurularında önemli aşamalardan biri de mülakatlardır. Aslında mülakat bir sınav değildir ama yüksek lisans mülakat sınavı da denir. Master mülakatlarına bölüm hocaları katılırlar. Bazen sadece bir, bazen birkaç hoca aynı anda mülakatta bulunabilir.
Programlar resmi olarak bazı yüzdeler açıklasa da aslında mülakat işin en can alıcı ve en büyük yüzdeye sahip kısmıdır.  Görüşme adaylar hakkında son karar vermek için yapılır. Bu sebeple her ne kadar ALES‘in yüzde olarak payı en yüksek ise de mülakatta başarılı bulunmayan bir adayın programa kabul edilmesi zordur. Aşağıda yüksek lisans başvuru mülakatları ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilir, mülakatlarda başarılı olmak için neler yapmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

mulakat (1)

Mülakatın Amacı ve Programa Kabul Edilmedeki Önemi Nedir ?

Yüksek lisans programlarının hepsi yüz yüze bir mülakat istemeyebilir. Diğer yandan adayların değerlendirilmesinde görüşme yapılmasının iki taraf açısından da önemi vardır. Öncelikle, öğretim üyeleri görüşmeler sayesinde öğrencinin yeteneklerinin, becerilerinin ve ilgilerinin önerilen programa ne kadar uyduğunu anlayabilirler. İkinci olarak da aday kendisi, bölüm üyelerinin ilgi ve istekleri, diğer lisansüstü öğrencileri ile ilişkiler, programın sosyal ve entelektüel ortamı ve hatta okulun bulunduğu mekanın özelliklerini gözlemleme fırsatı bularak programa ne kadar uyduğunu görebilir.

Yüksek lisans mülakatındaki başarınız, başvurduğunuz programa kabulünüz için oldukça önemlidir. Buna ek olarak yüksek lisans mülakatı, bölüm üyelerini kişisel ve mesleki özelliklerinizle etkileyebilmeniz için harika bir olanak yaratır. Bırakacağınız bu etki de programa kabul edilme olasılığınızı artıracaktır. Mülakata girmemek ya da görüşme sırasında yetersiz kalmak, mülakata alınan diğer adaylar arasında sizi dezavantajlı bir duruma düşürecektir. Hatta mülakata girmemeniz durumunda programa kabul edilme olasılığınızın çok düşük olacağını söyleyebiliriz.

Mülakat Tarihi ve Süresi Nasıl Belirleniyor?

Başvuru yapan adaylar ile görüşmeler başvuran aday sayısına bağlı olarak genellikle bir ya da iki günde gerçekleştirilir. Yüksek lisans programlarına ilginin artması sonucu özellikle bilim sınavı yapılmayan programlarda çok fazla adayla görüşülmekte, bu da adaylara yeterli süre ayrılabilmesini güçleştirmektedir. Her aday ile görüşme yapıldığında görüşmeye katılan öğretim üyelerinin yeterli ve adil değerlendirme yapmaları zorlaşmaktadır. Görüşmeler için genellikle bir kurul oluşturulur ve aday kurul üyeleri ile toplu olarak görüşür.

Başvuru sayısının çok fazla olduğu bazı durumlarda (özellikle devlet üniversitelerinin popüler yüksek lisans programlarında)  mülakatın yapılacağı katlara mülakata alınacak adayların isim listesi asılır. Veya otomatik numaralandırma sistemi ile sırayla listeden çağrılan adaylar tek tek ya da 2’şer 3’er hatta daha fazla sayıda gruplarla mülakata girebilir.

Toplu mülakatlarda yan yana oturan öğrencilerin karşı taraflarına da öğretim üyeleri oturur. Böyle durumlarda genelde tüm öğrencilere aynı sorular sorulduğu için soruya ilk cevap veren olmamak düşünme zamanı açısından işinize yarayabilir.

DEVAMI İÇİN BİR SONRAKİ SAYFA:

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :