ÖZGEÇMİŞ
- Askerlik Durumunun Belirtilmesi
- Askere gitme zamanını biraz daha geciktirmek için yüksek lisans başvurusu yapan erkek öğrencilerin çokluğu ne yazık ki başvuru değerlendirme sürecinde öğretim görevlilerinde askerliğini yapmamış erkek öğrencilere karşı bir önyargı oluşturmaktadır. Eğer askerliğinizi yaptıysanız bunu mutlaka özgeçmişinizde belirtmeniz yararınıza olur. Yapmadıysanız da tecil sürenizi belirtin.
- İpuçları
- Yüksek lisans başvurularında üniversitelerin kendi öğrencilerini tercih ettikleri, ya da öncelik tanıdıkları söylenmektedir. Eğer yüksek lisans için başvurduğunuz üniversite, mezun olduğunuz üniversiteyle aynı ise bunu özgeçmişinizde ön plana çıkarın.
- Eğer farklı programlara başvuru yapıyorsanız her bir program için ayrı bir özgeçmiş hazırlayın
Başvurduğunuz programın sizden beklediği özellikleriniz ne ise özgeçmişinizde bu özelliklerinizi ön planda tutun. Örneğin; İnsan Kaynakları Yönetimi programı başvurusu için sunacağınız özgeçmişinizde insan kaynakları ile ilgili çalışmalarınız, okuduğunuz kitaplar, makaleler ön plandayken pazarlama ve organizasyon programı başvurusu için sunacağınız özgeçmişinizde bu programla ilgili çalışmalarınız ön planda olmalıdır.
Kazandığınız burslar, başarılar, kısacası gurur duyduğunuz bir akademik durum söz konusu ise bunları da özgeçmişinizde çok ön planda olmasa da mutlaka belirtin. Fakat bu durumun daha çok eğitim hayatıyla ilgili olması gerekmektedir. Örneğin bir spor dalında elde ettiğiniz başarı, ya da satranç turnuvalarında elde ettiğiniz dereceleri ön plana çıkarmanızın herhangi bir faydası olmayabilir, ya da en azından akademik başarılarınız kadar etkileyici olmayacaktır.
Sosyal yönlerinizin yüksek lisans başvurularında iş başvurularına göre daha az dikkate alındığını unutmayın.
Yüksek lisans özellikle de tezli yüksek lisans genelde akademik kariyer için yapılmaktadır. Dolayısıyla öğretim görevlilerinin de tercihleri akademisyenlik yapmak isteyen öğrenciler yönünde olmaktadır. Sizin de hedefiniz yüksek lisans yaptıktan sonra akademisyenlik yolunda devam etmekse bunu mutlaka özgeçmişinizde belirtmelisiniz. Bu size bir ayrıcalık sağlayacaktır.
Lisans mezuniyet dereceniz yüksek ise mutlaka bu bilgiye özgeçmişinizde yer verin.
Neden seçilmeniz gerektiğini ve programa başvuru yapan adaylardan farklarınızın ne olduğunu düşünün ve bunları açıkça ortaya koyun. Fakat bunu yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey kendinizi övmekten uzak durmaktır. Yani “çok çalışkan ve başarılı olduğum için takdir edildim” demek yerine “farklı bir strateji ile satışların arttırılmasına katkıda bulundum” gibi cümleler tercih edilmeli. Kendini beğenmiş izlenimi oluşturmayın.
İlk intiba çok önemlidir. Bu yüzden özgeçmişinizin tasarımına özen gösterin. Özgeçmişinizin yaratacağı etkinin yüzde 50’si tasarımından kaynaklanır. Güçlü bir “özgeçmiş tasarımı” okuyanı kendine çeker. Gözü yoran süslü karakterler kullanmayın, 9 puntodan küçük ya da 12 puntodan büyük font kullanmayın. Gereğinden fazla bold(kalın), italik(yatık), ya da altı çizili yapmayın. Kağıt renginin beyaz olması en idealidir. Kötü düzenlenmiş ve okunması zor bir özgeçmiş, muhtemelen ihmal edilir ve okuyan ne kadar kalifiye olduğunuzu bilemez.
Özgeçmişinizi hazırlerken özgeçmişinizi değerlendirecek kişinin hangi sorulara cevap aradığını göz önünde bulundurun bu soruları kendinize sorun ve özgeçmişinizde bunlara cevap olup olmadığını değerlendirin.
- Neden bu programa başvurdunuz?
- Gelecekle ilgili hedefleriniz neler?
- Bilgi ve yetenekleriniz nelerdir?
- Kişisel özellikleriniz, değerleriniz nelerdir?
- Özellikleriniz başvurduğu program için ne kadar uygun?
- Bu programda başarılı olabilir misiniz?
Bunlar ve benzeri soruların cevaplarının özgeçmişinizde olup olmadığını kontrol edin ve gerçekleştirdiğinizi belirttiğiniz aktivitelerin tarihlerini yazmayı da unutmayın.
Yüksek lisans özgeçmişlerinde ve genel olarak özgeçmişlerde dikkat edilmesi gerekenleri derlediğimiz bu yazımız www.yukseklisans.com.tr editörleri tarafından yazılmıştır. Sorularınız için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.