ÖZGEÇMİŞ

Özgeçmiş Hazırlarken Dikkat Edilcek Hususlar !!!

  • Özgeçmişiniz Doğru Uzunlukta mı?Özgeçmişiniz yeterli uzunlukta olmalı. Ne gerekenden kısa ne de uzun! Çok kısa bir özgeçmiş ilk bakışta hakkınızda önyargı oluşturabilir. Bunu önlemek için özgeçmişinizin büyük puntolarla yazılıp, sayfayı doldurmaya çalışılmış izlenimi vermemesine dikkat edin. Görünüm olarak şık ve kolay okunur bir formatta hazırlanmış olmasına özen gösterin. Özgeçmişiniz çok uzun da olmamalıdır. İdeal bir özgeçmiş  bir ya da iki sayfadan oluşmalıdır.  Özgeçmişinizi değerlendirecek kişinin onlarca, yüzlerce, belki de binlerce özgeçmiş değerlendirmek durumunda olabileceğini ve bir özgeçmişe 10-15 sn zaman ayırabileceğini göz önünde bulundurun.
  • Özgeçmişiniz Etkileyici Duruyor mu?Özgeçmişinizin bakan kişiyi ilk bakışta etkileyecek bir kaç özelliğe sahip olması gerekir.  İlgi çekicilik konusunda yapılan bazı hatalar vardır(renkli kağıt kullanmak, büyük harfle yazmak, büyük puntolarla yazmak, kalın, italik ya da altı çizili yazmak, gereksiz görseller kullanmak, vb.)  İlgi çekmek için profesyonel bir görünüm, ve sizi diğerlerinden farklı kılacak özelliklerinizi ön plana çıkarabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; başvurduğunuz programla ilgili fikir ve araştırmalarınızı yazdığınız bir blogunuz ya da bir dergide yer almış makalenizden bahsetmeniz özgeçmişinizi etkileyici kılabilir.
  • Hedefleriniz Açıkça Belirtilmiş mi? Yüksek lisans başvurularında öğretim görevlileri program için en istekli ve aynı zamanda programda en başarılı olabileceğini düşündükleri öğrencileri seçmek isterler. Bunun için de mülakatlarda en sık sorulan sorulardan biri “neden ilgili programa başvurulduğu ve gelecekte programla ilgili hedeflerin ne olduğudur”.  Özgeçmişinizde de programla ilgili gelecek hedeflerinizi açıkça belirtmeniz gerekmektedir.
  •  İlgisiz Bilgiler
  • Yüksek lisans başvurularınızda sosyal aktiviteleriniz sizi akademik olarak değerlendirmeye çalışan öğretim görevleri için çok da önemli olmayabilir. Bu sebeple eğitim ve akademik hayat ile ilgili olmayan aktivitelerinize, ya da başvurduğunuz programla hiç ilgisi olmayan çalışmalarınıza özgeçmişinizde yer vermeniz gereksizdir.
  • Referanslar
  • Lisans eğitiminiz esnasında birlikte çalıştığınız öğretim görevlilerinin hakkınızda söyleyecekleri  çok önemlidir ve yüksek lisans programında birlikte çalışacağınız öğretim görevlileri tarafından çok önem verilir. Referans gösterebileceğiniz hocalarınızı mutlaka özgeçmişinizde ünvanları ve iletişim bilgileriyle birlikte yazın. Tahmininizden daha etkili olacağına emin olabilirsiniz.
  •  Bilgiler Doğru Sırada mı, Doğru Uzunlukta mı?
  • Yüksek lisans başvurunuzu değerlendirecek öğretim görevlisi/görevlileri için sizi değerlendirebilecekleri “en önemli bilgilerden daha az önem arzeden bilgilere doğru”  yukardan aşağıya bir sıralama uygun olacaktır.  Ayırmanız gereken yer de önem derecesine göre olmalı. Yani eğitim, konferans bilgileriniz kısa birer paragraf iken hobileriniz ile ilgili bölüm daha uzun olmamalı. Paragrafların uzunluğun önem derecesine göre artmalı ya da azalmalı.
  • Doğru sıralama ile ilgili bir diğer dikkat edilmesi gereken husus en yeni tarihli olanın en üste yazılmasıdır. Yani eğitim bilgilerinizi yazarken ilkokulunuzdan başlayıp lisans eğitiminize doğru değil lisans eğitiminiz en üstte olacak şekilde yazmalısınız. Özgeçmişinizi değerlendiren kişinin eğitim hayatınızla ilgili belki de tek görmek istediği lisans mezuniyetinizdir ve sizin de ilk başta bunu göstermeniz gerekir.
  • Noktalama İşaretleri, Yazım Hataları
  • Hangi programa, hangi üniversiteye başvuru yaparsanız yapın noktalama ve yazım hataları, size karşı bir ön yargı oluşmasına sebep olabilir. 50 kişilik kontenjanı olan bir yüksek lisans programına yüzlerce başvuru yapıldığını düşünürseniz, öğretim görevlilerinin de eleme yapmak zorunda olduklarını ve aynı durumda olan kişiler arasında da seçim yapmaları gerekebileceğini unutmayın. Kaldı ki bazı öğretim görevlileri yazım hataları konusunda takıntılı olabilirler. Eğer kendinize yazım konusunda güvenmiyorsanız güvendiğiniz birilerine kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır.
  • Fotoğraf Kullanmak, Uygun Fotoğraf Seçmek
  • Özgeçmişinizin bir kaç kağıt parçası olarak sizi temsil ettiğini unutmayın.  Kendinizi en iyi şekilde tanıtabilecek her türlü öğeden yararlanmanız gerekir. Eğer görünüm ve kıyafet olarak uygun  bir vesikalık fotoğrafınız varsa özgeçmişinizde kullanmanız doğru olacaktır. Eğer uygun bir  fotoğrafınız yoksa fotoğraf eklemeyin.

DEVAMI İÇİN BİR SONRAKİ SAYFA:

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :