TEZSİZ YÜKSEK LİSANS

Neredeyse tüm üniversitelerin tezli ve tezsiz yüksek lisans programları vardır. Tezsiz yüksek lisans programları aramak için www.yukseklisans.com.tr ana sayfadaki program arama motorunu kullanabilirsiniz. Devlet üniversitelerinde tezli programlar ağırlıkta iken vakıf üniversitelerinde tezsiz programlar daha fazla sayıdadır. Sonuç olarak hemen hemen bütün üniversitelerde hem tezli hem de tezsiz yüksek lisans programları vardır.

Örnek vermek gerekirse Marmara Üniversitesi’nde Çalışma Ekonomisi, Yönetim Organizasyon, İktisat, Sinema gibi onlarca sayıda ve farklı alanda tezsiz yüksek lisans programı varken Sakarya Üniversitesi’nde Bilişim Teknolojileri, Mühendislik Yönetimi, İşletme gibi bir kaç alanda tezsiz yüksek lisans programı verilmektedir.




Tezsiz Yüksek Lisans ile Tezli Yüksek Lisans Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Tezsiz Yüksek Lisans Yapanlar Doktoraya Başvurabiliyorlar mı ?

Tezsiz Yüksek Lisans ile Tezli Yüksek Lisans Arasındaki Farklar Nelerdir?

Aradaki en büyük fark yüksek lisans programını tamamlamak için tez hazırlanıp hazırlanmamasıdır. Tezsiz program genelde bir öğretim yılında biterken tezli yüksek lisans programında ilk sene dersler alınıp ikinci sene tez çalışmaları yapılmaktadır. (eğer bilimsel hazırlık senesi de olursa bu süre 3 yıla çıkmaktadır.)

Diğer bir fark eğitim ücretleri ile ilgilidir. Tezli yüksek lisans için normal eğitim süreleri içinde harç ücretleri kaldırıldı ancak tezsiz yüksek lisans için ücretler aşağıda belirtildiği gibidir.  Bunun bir nedeni tezsiz programlarda derslerin çoğu zaman ikinci öğretim olarak adlandırılan akşam saatlerinde yürütülmesi ve üniversitenin eğitmenlerine bu mesai dışı saatler için ekstra ödeme yapmak durumunda olmasıdır.

Tezsiz Yüksek Lisans aslında Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarına formasyon kazandırmak için başlatılmış bir uygulamadır. Zaman içerisinde öğrencilerin ve üniversitelerin karşılıklı beğenileriyle farklı alanlarda devam edip bugünkü şeklini almıştır.

Bir diğer fark tezsiz yüksek lisans için yabancı dil şartının genelde aranmamasıdır. Buna ek olarak tezli yüksek lisans için başvuru yaptığınızda genel olarak başvurduğunuz yüksek lisans programı ile alakalı bir lisans programından mezun olmanız tercih edilirken  (farklı bölümlerden de kabul edilebilirsiniz) tezsiz yapmak istemeniz durumunda çoğu zaman istediğiniz programa başvuru yapıp kabul alabiliyorsunuz. (istisnalar mevcuttur. Bazı durumlarda tezsiz yüksek lisans için de alakalı lisans mezuniyeti aranmaktadır. Bu konuda da inisiyatif ilgili üniversite ve enstitüdedir. (Örneğin Beslenme ve Diyetetik alanında (tezsiz bile olsa) yüksek lisans yapabilmek için lisans eğitiminizi de bu alanda veya sağlıkla ilgili benzer bir alanda almış olmanız gerekebilir.)

Tezsiz Yüksek Lisans Yapanlar Doktoraya Başvurabiliyorlar mı?

Bu konuda yönetmelik zaman içerisinde bazı değişiklikler gösterse de tezsiz yüksek lisans mezunlarının doktoraya başvuru yapmaları için bir engel söz konusu değildir.  Fakat tez hazırlama aşamasında bulunmamış yani bir konu üzerinde ciddi anlamda araştırma yapmamış birisinin doktoraya kabul edilme ihtimali tezli yüksek lisans mezununa göre daha düşük olabilir. Sonuç olarak inisiyatif enstitüde ve sizi değerlendirecek olan öğretim görevlilerindedir. Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde belirtildiği gibi yasal olarak tezsiz yüksek lisans mezununun doktoraya başvurması ve kabul edilmesi için bir engel söz konusu değidir. Başvurunuzu yapabilir ve lisans eğitiminizden sonra doktoraya kabul edilebilirsiniz. Lisansüstü Yönetmeliği’ni Buradan Görebilirsiniz.




Tezsiz Yüksek Lisans Mezunu Araştırma Görevlisi Olabilir mi?

Tezsiz Yüksek Lisans mezunları da araştırma görevlisi olabilir. Bu konuda karar üniversite ve enstitüdedir. Yönetmeliğe göre bu konuda bir engel söz konusu değildir.

Tezsiz Yüksek Lisans Programlarını Daha Çok Kimler Tercih Ediyor?

Kendilerine yeni seçenekler oluşturmak isteyenler: Yeni mezun olmuş, ne yapacağını bilemeyen ya da iş bulamamış gençler, tezsiz yüksek lisans programlarına katılarak kendi alanlarını başka bir alanla birleştirmeyi tercih ediyor ve böylelikle kendileri için yeni seçenekler yaratıyorlar. Örneğin kimyadan mezun olmuş biri işletmede yüksek lisans yaparak kendine yeni bir özellik katmış oluyor. Uzmanlar bunun son yıllarda Türkiye’de de çok yaygınlaştığını ve bu durumun iş arayanlar için tercih edilmeyi kolaylaştırdığını söylüyor. Tezsiz yüksek lisans programı, zaten çalışmakta olan (kamu kuruluşlarında) birine derece vermiyor ama o kuruluştaki konumunu etkiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda okul yöneticisi ve müfettiş olmak isteyenler: MEB okul yöneticisi ve müfettiş atarken eğitim yönetimi, teftişi, ekonomisi ve planlaması tezsiz yüksek lisans programını veya “eğitim yönetimi ve teftişi” alanındaki yüksek lisans programını bitirmiş olmayı gerekli görüyor. MEB, atama sürecinde sınav ve kurs gibi çeşitli mekanizmaları da kullanıyor ama belirtilen yüksek lisans programlarını bitirmiş olmak bu işi yapmak isteyenlere büyük avantaj sağlıyor.

DEVAMI İÇİN BİR SONRAKİ SAYFA:

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :