YÜKSEK LİSANS BAŞVURU ŞARTLARI
Yüksek Lisans Başvuru Şartları ve Başvuru İçin Gerekli Belgeler:
Yüksek Lisans başvuru şartları için öncelikle belirtilmesi gereken yüksek lisans başvurusu yapmak için lisans diplomanızı almış olmanız gerekiyor. Üniversitelerin istedikleri belgeler birbirinden farklılık gösterse de temel olarak istenilen belgeler ve gerekli koşullar aşağıdaki gibidir (Tezsiz programlarda ALES şartı aranmıyor):
Bazı üniversiteler GRE (Graduate Record Examination) ve GMAT (Graduate Management Admission Test) sonuçlarını da kabul etmekteler.
Eğer bir tezli yüksek lisans programına başvuracaksanız ALES sonuç belgesinin aslı veya aslına uygun bir kopyası (Noter Onaylı) dosyanızda yer almalı. Tezsiz yüksek lisans düşünüyorsanız ALES’e girmeniz gerekmez. Tezsiz yüksek lisans için ALES şartı kaldırılmıştır.
YÖK tarafından başvuru için belirlenmiş en düşük puan 55 olarak belirlenmiştir. (MADDE 2- a) (Değişik: RG-02/06/2007-26540) Fakat enstitüler farklı minimum puanlar belirleyebilir. Başvuru yapacağınız program için gerekli ALES puanınızı ilgili enstitüden öğrenebilirsiniz. (Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ni Görmek İçin Tıklayın)
Diplomanızın ya da geçici mezuniyet belgenizin noter onaylı örnekleri ile orjinallerini bir arada bulundurmanız gerekmektedir. Başvuru esnasında orjinallerini de görmek isteyebilirler. Bazı üniversitelerde orjinalini yanınızda götürürseniz kopyasının noter onaylı olmasına gerek kalmıyor.
Başvuru yaptığınız an itibariyle mezun değilseniz fakat başvuru yaptığınız programın ilk eğitim döneminden önce mezun olabilecek durumdaysanız mezun olabileceğinize dair belgeyle de başvurabilirsiniz. Ancak mezuniyet belgesini sunmadığınız sürece kesin kayıt yaptıramazsınız.
Yurt dışı bir üniversiteden mezunsanız Denklik Yönetmeliği‘ni inceleyebilirsiniz.
Transkript (Not Durum Çizelgesi)
Bazı üniversiteler kendi not sistemine dönüştürülmüş not ortalamasını görmek isteyebilirler. Örneğin eğer üniversite not ortalamasını yüzlük sistemde değerlendiriyorsa mezuniyet ortalamasının transkript üzerinde yüzlük sisteme dönüştürülerek belirtilmiş olması gerekmektedir.
Mezun durumda değilseniz mevcut transkript notlarınızla başvurabilirsiniz. Bazı üniversiteler transkript belgesini resimli istemekteler. Zaman ve emek kaybı yaşamamak için başvuruya gitmeden tam olarak hangi belgelerin hangi formatta istendiğinden emin olun.
(Bazı enstitüler web sitelerinde örnek forumlar yayınlar ve bunların doldurulmasını isterler)
Örnek:
- Selçuk Üniversitesi Yüksek Lisans Başvuru Formu
- TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Yüksek Lisans Başvuru Formu
Özgeçmiş
DEVAMI İÇİN BİR SONRAKİ SAYFA:
Sayfa:
1 2
açık öğretim den yeni mezun oldum tezli yüksek lisans yapmak istiyorum ama alese girmedim sizce bu mümkün mu?
Tezli yüksek lisans için ALES şarttır. Bazı üniversiteler ALES sonucu olmayan adayları eğitimler başladıktan sonra geçerli sonuç belgesi sunmak kaydıyla şartlı olarak kabul ediyorlar.
Merhaba, bu sene açıköğretim işletme fakültesinden mezun oldum. Diploma notum 2.54 ve bu bölüme aslında 2004 te kayıt yaptırdım. İş dolayısıyla sınavlarına bazen katıldım bazende katlamadım ve yıllarca dondurdum. Acaba tezli ya da tezsiz yüksek lisansa başvurabilir miyim? Formasyon hakkında bilginizde varsa şayet formasyon alabilir miyim? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler
Açıköğretimi bitirip diplomanızı aldıktan sonra yüksek lisans yapabilirsiniz tabiki. Kaç senede bitirdiğiniz önemli değil.
İktisat bölümü okuyorum istatistikten yüksek lisans yapma olanağım var mı ?
Yüksek lisans eğitiminin en büyük avantajı farklı alanlara başvurabiliyor olmaktır. Bazı üniversiteler sadece kendi mezunlarını alıyorlar ama hepsi değil. Yani İstatistik yüksek lisans yapma şansınız var.
Ben pdr mezunuyum ortalamam 2.34 yükseklisans yapabilir miyim?
yapabilirsiniz. bazı üniversiteler 2.50 istiyor ama birçok üniversite 2.00 üstünü kabul ediyor.
MERHABA;
EA60 SAY60 SÖZ 67 PUAN DİPLOMA NOTUM 59 TEZSİZ YÜKSEK LİSANS YAPMA ŞANSIM NEDİR ACABA..??
ben organik tarım işletmeciliği bölümü okuyorum 2 yıl sonra mezun olacagım tezli yüksek lisans düünüyorum hangi kendi bölümüm dısında hangi alanlarda yüksek lisans basvurusu yapabilirim
Yüksek lisans programlarının birçoğu farklı alanlardan gelen kişilere açıktır. Yüksek lisans eğitiminin en önemli özelliklerinden biri budur. Birçok farklı programa başvurabilirsiniz.
Benim lisans bölümüm Halkla İlişkiler ancak yüksek lisansımı da doktoramı da Siyaset Bilimi üzerine yapmak istiyorum. Bunun şartları nelerdir?
Lisans eğitiminizden farklı bir alanda yüksek lisans yapmanız mümkündür. Bazı üniversiteler Bilimsel Hazırlık eğitimi vererek bazıları doğrudan kabul edebiliyorlar. Kendi bölümünüzde yüksek lisans yapmaya kıyasla özel bir şart yok.
her üniversitede tezli-tezsiz yüksek lisans diye ayrılıyor mu? bir de tezsiz yüksek lisansda not oratalaması kriteri nedir?
2014 eğitim dönemi itibariyle üniversitelerimizin neredeyse tümünde tezli ve tezsiz yüksek lisans programları bulunmaktadır. Nor ortalaması kriteri genellikle minimum 2.0/4.0 olur. Üniversiteden üniversiteye ve bölümler arasında farklılık gösterebilir.
Yüksek Lisans yapmak için 2.50 not ortalaması gerekiyor mu? Eger ki öyle bir durum varsa 2.50 altı özel üniversitelerde parayla yapılabiliyor mu?
YÖK bu konuda inisiyatifi üniversiteye bırakıyor. Sonuç olarak bazı üniversiteler minimum 2.5 şartı belirlerken bazılarında ise daha düşük not ortalamaları kabul edilebiliyor.