GENEL BİLGİLER

Birçok öğrencinin yüksek lisans başvurularının en zorlu aşaması olarak belirttiği mülakatlar nasıl yapılmaktadır, mülakatlar tek tek mi gruplar halinde mi yapılır, mülakata kim ya da kimler girer, ne gibi sorular sorulmaktadır, nasıl giyinilmeli, nasıl cevaplar verilmelidir?, Yüksek lisans mülakat soruları nelerdir?… bu ve benzeri soruların cevaplarını önceki yıllarda yüksek lisans mülakatlarına giren öğrenciler ve öğretim görevlilerinin tecrübelerinden yararlanarak faydalı bir kaynak oluşturmaya çalıştık.  Aşağıda mülakatla ilgili sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

Mülakatın Amacı ve Programa Kabul Edilmedeki Önemi Nedir?

Lisansüstü programların hepsi yüz yüze bir mülakat istemeyebilirler. Öte yandan adayların değerlendirilmesinde mülakat görüşmesi yapılmasının iki taraf açısından da önemi vardır. Öncelikle, öğretim üyeleri görüşmeler sayesinde öğrencinin yeteneklerinin, becerilerinin ve ilgilerinin önerilen programa ne kadar uyduğunu anlayabilirler. İkinci olarak da aday kendisi, bölüm üyelerinin ilgi ve istekleri, diğer lisansüstü öğrencilerle ilişkiler, programın sosyal ve entelektüel ortamı ve hatta okulun bulunduğu mekanın özelliklerini görme ve değerlendirme fırsatı bularak programa ne kadar uyduğunu görebilir.

Mülakattaki başarınız, başvurduğunuz programa kabulünüz için oldukça önemlidir. Buna ek olarak, mülakat, bölüm hocalarını yani sizin başvuru yaptığınız yüksek lisans programına kabul edilip edilmeyeceğinizin kararını verecek olan öğretim görevlilerini kişisel ve mesleki özelliklerinizle etkileyebilmeniz için harika bir olanak yaratır.

Eğer gerçekten başvuru yaptığınız programla ilgili ve meraklı iseniz sizin için mülakatın korkulacak bir yanı olmamalıdır.  Çünkü mülakatlarda amaç bir takım kişisel ve (başvuru yaptığınız programla ilgili) spesifik sorularla başvuru yapanlar arasında programa en uygun ve iyi bir altyapıya sahip öğrencileri seçmektir.  Siz kabul edilmek istediğiniz yüksek lisans programı ile ilgili yeterli bilgi seviyesine sahipseniz, daha önce okuduğunuz kitaplar, makaleler, takip ettiğiniz bilim adamları varsa ve bunları mülakatta özgüven içerisinde aktarabilirseniz karşınızdaki bölüm hocasının/hocalarının üzerinde çok olumlu bir etki bırakabilirsiniz.  Bırakacağınız bu etki de programa kabul edilme olasılığınızı artıracaktır. Mülakata girmemek ya da görüşme sırasında yetersiz kalmak, mülakata alınan diğer adaylar arasında sizi dezavantajlı bir duruma düşürecektir. Hatta mülakata girmemeniz durumunda programa kabul edilme olasılığınız çok düşüktür.

www.yukseklisans.com.tr – Yüksek Lisans Mülakat

Mülakatın Zamanlaması ve Süresi Nasıl Belirleniyor?

Türkiye’de başvuru yapan adaylar ile görüşmeler başvuran aday sayısına bağlı olarak genellikle bir ya da iki günde gerçekleştirilir. Lisansüstü programlara ilginin artması sonucu özellikle bilim sınavı yapılmayan programlarda çok fazla adayla görüşülebilmekte, bu da adaylara yeterli süre ayrılabilmesini güçleştirmektedir.

Mülakat görüşmesi yapılan aday öğrenci sayısı arttıkça görüşmeye katılan öğretim üyelerinin kısıtlı kontenjana sahip programlar için yeterli ve adil değerlendirme yapmaları zorlaşmaktadır. Başvuruların yoğun olduğu programlarda görüşmeler için genellikle bir kurul oluşturulur ve aday, kurul üyeleri ile toplu olarak görüşür.

Bazı durumlarda mülakatın yapılacağı katlara mülakata katılacakların isim listesi asılır.Sırayla listedençağırılan adaylar tek tek ya da 2’şer 3’er hatta daha fazla sayıda gruplarla mülakata girebilir.

Toplu mülakatlarda yan yana oturan öğrencilerin karşı taraflarına da öğretim üyeleri oturur. Böyle durumlarda genelde tüm öğrencilere aynı sorular sorulduğu için soruya ilk cevap veren olmamak düşünme zamanı açısından işinize yarayabilir.

Yüksek Lisans Mülakat Soruları İçin Tıklayın
www.yukseklisans.com.tr – Yüksek Lisans Mülakat

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :