Prof. Dr. Canan Çetin Röportajı

RÖPORTAJ – PROF. DR. CANAN ÇETİN –

Yıllarca tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarında jüri üyesi olarak görev almasının neticesinde edindiği tecrübelerle sayın hocamız Prof. Dr. Canan Çetin’e bizi kırmayarak sorularımızı cevapladığı için teşekkür ederiz.

Mülakatlarda öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir? Nasıl giyinmeliler? Ne gibi sorular soruluyor ve ölçülmeye çalışılan nedir?

Bir kere mülakatta dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hazırlık yapılmasıdır. Hangi bölüme başvuru yapılıyorsa bölüm hakkında araştırma yapılmalıdır. Bölümün hocasıyla, eğer ulaşılamıyorsa asistanı aracılığıyla mutlaka başvurudan önce bilgi alınıp hazırlık yapılmalıdır.

Mülakatlarda bilgi sorularına da yer veriliyor. Öğrenci başka bölümlere başvurmuş mu? Erkek adayların askerlik durumu nedir? İş durumları?

Mesela Marmara Üniversitesi’nin Türkçe İşletme Yüksek Lisans ve Doktorası Anadolu Hisarı’nda yürütülüyor. Bu bakımdan, yol durumunun öğrencinin eğitim arzusuna bir engel yaratmaması açısından, öğrenciye mülakatta nerede oturduğu, nerede çalıştığı gibi sorular sorulabilir. Böyle durumlarda öğrencilerin kendilerine daha yakın olan üniversiteleri tercih etmeleri önerilebilir.

Mülakatın temelde 2 amacı vardır. Adaydan o programı yürütüp yürütemeyeceği ile ilgili bilgi almak ve adaya bilgi vermek.

Giyim kuşam konusunda benim “Mülakat Teknikleri” kitabımda da belirttiğim gibi erkek adayların ve hanımların fazla abartılı, kot pantalon, kot etek vb. kıyafetler ile gelmemesi gerekir. Yaz mevsimi diye terlikle gelenler oluyor. Halbuki orada resmi bir iş yapılıyor. Mümkün olduğu kadar pantalon-ceket, etek-ceket, takım giyilmesi gerekir ya da bağrı açık olmayan tshirt olmayan, temiz, ütülü, abartısız, boyalı ayakkabılar ile gelinmesi uygundur.

Yüksek lisans başvuruları için hazırlanan özgeçmişler nasıl olmalı. Hangi özellikler ön plana çıkarılmalı, nelerden bahsedilip nelerden bahsedilmemeli?

Bir bankaya verilen özgeçmiş ile yüksek lisans başvurularında kullanılan özgeçmişlerde ön plana çıkarılması gereken özellikler tabi ki farklı olmalıdır.

Yüksek lisans başvuruları için hazırlanacak özgeçmişlerde öncelikler sondan başa doğru eğitim yaşantınız (ilköğretimin yazılmasına gerek yok), iş deneyimleriniz, referanslarınız olabilir.

Yeni mezunsanız nereye başvurursanız başvurun hocalarınızdan referans göstermeniz en uygunudur. Çünkü sizi en iyi tanıyan hocalarınız olacaktır.

Cover letter dediğimiz ön yazı tarzı kısa bir yazı ile de kendilerinden ve yüksek lisans yapma amaçlarından kısaca bahsedilmeli. Ayrıca bu yazıda okula devam edileceği garanti edilmeli, öğrenme hevesinizden dürüstçe söz edilmelidir.

Hobilerin yazılmaması eksiklik değildir. Özellikle de kitap okumak, müzik dinlemek gibi olmaması gerekir. Gerçek anlamda ilgilenilen hobiler varsa yazılabilir tabi ki ama yazılmaması da eksiklik değildir.

Referans mektuplarının başvurulardaki önemi nedir, kaç adet ve kimlerden alınması gerekir?

Referans mektuplarını enstitü istiyor ve referans mektuplarını jürideki üyelere ulaştırıyor. Jüri üyelerinin adayı daha iyi tanımasını sağlamak için yapıyor bunu. Öğrencilerin kendilerini en iyi tanıyan hocalarından, staj yapmışlarsa iş dünyasındaki kişilerden de alınabilir. Ama hocalarından alınması daha makbüldür. En az 3-5 adet referans olmalıdır.

Tezli Yüksek Lisans ve Tezsiz Yüksek Lisans arasındaki farklar nelerdir, kimler tezli yüksek lisansı kimler tezsiz yüksek lisansı tercih etmelidir?

Akademisyen olmak isteyenler kesinlikle tezli yüksek lisans yapmalı. İş dünyasına yönelik kendini geliştirme gayesinde olanlar, yani akademisyen olma amacında olmayanlar ise tezsiz yüksek lisans yapmalılar.

Tezli yüksek lisans programlarında farklı disiplinlerden mezun olanlar için bir sene bilimsel hazırlık okutuluyor, bir sene dersler okutuluyor, ve kalan sürede tez çalışması sürüyor.

Tezsiz yüksek lisans mezunları da doktora yapabiliyor ama kamu buna sıcak bakmıyor. Belki vakıf üniversitelerinde daha sıcak bakılabilir. Ama doktora yapma amacı güdenler mutlaka tezli yüksek lisans yapsınlar.

Bu konuda yanlış tercih yapan bir çok öğrenci ne yazık ki eğitimlerini yarıda kesmektedir.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :