Üniversite Ara

      YÜKSEK LİSANS GENEL BİLGİLER

      Yüksek Lisans (Master), Lisans eğitimi tamamlandıktan sonra devam edilen eğitime verilen isimdir. Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans olarak ikiye ayrılır. Yüksek lisans eğitimi “Master” olarak da adlandırılmaktadır. Yüksek lisans başvurusu yapmak için eğer tezli yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız ALES‘e girip yeterli puan almış olmanız ve başvuru yaptığınız programın gerekliliklerini yerine getirmeniz gerekmektedir. Tezsiz Yüksek Lisans eğitimi  için ALES şartı aranmamaktadır. Yani ALES’e girmeniz gerekmez. Başvuru ile ilgili detaylı bilgiye başvuru koşulları sayfasından ulaşabilirsiniz.

      Tezli Yüksek Lisans

      Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Kısaca özetlemek gerekirse tezli yüksek lisans eğitimi akademisyenlik yolunda atılmış ilk adımdır.  Eğer akademisyen olmak gibi bir düşünceniz yoksa yüksek lisans eğitiminizi tezli yapmanız önerilmez.

      Detaylı bilgi için: Tezli Yüksek Lisans

      Tezsiz Yüksek Lisans

      Tezsiz yüksek lisans programlarının amacı ise  akademisyenlik yolunda kapsamlı bilimsel araştırmalar yapmak değil, yapılan araştırmalardan elde edilmiş bilgileri öğrenciye kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Tezsiz yüksek lisans programı genelde akşam dersleri şeklindedir. İkinci öğretim eğitimi gibi düşünebilirsiniz. Bu program toplam otuz krediden az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile bir dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. Tezsiz yüksek lisans programlarının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir.

      Detaylı bilgi için: Tezsiz Yüksek Lisans

      Yüksek Lisans Başvuru Şartları Nelerdir?




      Bir Yüksek Lisans programına başvuru yapmak için öncelikle lisans diplomanızı almış olmanız gerekiyor. Üniversitelerin istedikleri belgeler  birbirinden bazı noktalarda farklılıklar gösterse de temel olarak istenilen belgeler ve gerekli koşullar aşağıdaki gibidir (Bazı Tezsiz programlar için ALES şartı yoktur):

      Başvuru yaptığınız üniversite bu belgelerin hepsini isteyebilir ya da bazılarını istemeyebilir. Bazı enstitüler bunlara ek olarak başka belgeler de isteyebilirler.

      Farklı Amaçlarla Yüksek Lisans Yapmaya Karar Verilebilir. Örneğin;

      • Mezun olduğu lisans programından memnun olmayan ve alan değiştirmek isteyen birisi farklı bir alanda eğitim görmek için yüksek lisans yapmaya karar verebilir.
      • Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda okul yöneticisi ve müfettiş olmak isteyenler  (MEB okul yöneticisi ve müfettiş atarken “eğitim yönetimi, teftişi, ekonomisi ve planlaması” tezsiz yüksek lisans programını veya “eğitim yönetimi ve teftişi” alanındaki yüksek lisans programını bitirmiş olmayı gerekli görüyor. MEB, atama sürecinde sınav ve kurs gibi çeşitli mekanizmaları da kullanıyor ama belirtilen yüksek lisans programlarını bitirmiş olmak bu işi yapmak isteyenlere büyük avantaj sağlıyor.)
      • Mezun oldukları yüksek lisans programında uzmanlaşmak isteyenler yüksek lisans yapmaya karar verebilirler.
      • “Yüksek” ünvanı almak isteyen mühendisler yüksek lisans yapmaya karar verebilirler. Yüksek lisans mezuniyeti ile “Yüksek Mühendis” ünvanı kazanırlar.
      • Akademisyen olmak isteyenler yüksek lisans yapmaya karar verebilirler. (Doktoraya başvurmak için yüksek lisans eğitimi almış olma zorunluluğu yoktur ancak doktora başvurularında bazı durumlarda avantaj sağlayabiliyor.)

      En genel yüksek lisans yapma amaçları bunlar olsa da daha farklı amaçlar ile de yüksek lisans yapmaya karar verilebilir.

      Bknz:Yüksek Lisans İçin Başvuru Tarihleri

      This div height required for enabling the sticky sidebar
      Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :