GMAT
GMAT Nedir?
Türkçe okunuşu (ci met), açılımı Graduate Management Admission Test olan GMAT sınavının dili İngilizce’dir.
Sınavın amacı, sayısal, sözel ve analitik problem çözme yeteneğinizi, İngilizce’yi kullanabilme ve okuduğunuzu anlama seviyenizi ölçmektir.
GMAT Sınavı, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de bilgisayarda uygulanmaktadır. “Computer-Adaptive Test (CAT)” adı verilen bu uygulamada kağıt-kalem kullanılmamakta, tüm sorular bilgisayar karşısında, klavye ve mouse yardımıyla cevaplanmaktadır. 1997 yılında uygulamaya geçenGMAT CAT birçok rahatlığı da beraberinde getirmiştir. Bu uygulamayla birlikte sınava yıl içinde daha önceden belirlenmiş tarihlerde değil, yıl boyunca kendinizi hazır hissettiğiniz zamanlarda girmeniz, yani sınava girmek istediğiniz tarihleri kendiniz belirlemeniz mümkündür.
GMAT Sınavı
GMAT sınavı sayısal (quantitative), sözel (verbal) ve komposizyon (analytical writing) olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Sınav sırasında sorular zorluk derecesine göre ayrılarak GMAT soru bankasından otomatik olarak seçilecek, ve ekranda birer birer görünecektir. Her soru için bir cevap hakkınız vardır, ve geri dönüp cevabınızı düzeltmeniz mümkün değildir.
İlk soru her zaman orta derecede zor olacak, takip eden soruların seviyesi bir önceki cevabınıza göre belirlenecektir. Seviyenizi belirlemek için bilgisayar birkaç tane çok zor ve çok kolay soru soracaktır. Herhangi bir soruyu yanlış cevaplamanız halinde bir sonraki soru size daha kolay gelecek bir seviyede olacaktır.
GMAT, yurt dışında işletme, pazarlama, finans gibi alanlarda eğitim veren çoğu okulun yüksek lisans,MBA veya doktora yapacak öğrencilerden istedikleri, bilgisayar üzerinde uygulanan bir testtir.
GMAT sınavı Educational Testing Service (ETS) tarafından uygulanmaktadır.
GMAT, ‘dayanıklılık ve sabır’ sınavı olarak nitelenmektedir. Buradan da anlaşılacağı gibi oldukça ağır bir sınavdır. GMAT, Amerikalı öğrencilerden de istendiği için İngilizcesi TOEFL’dan daha ağırdır. Pek çok üniversite, öğrencilerin spesifik analitik yeteneklerinin değerlendirilmesi açısından GMAT testini esas almaktadır. İyi bir GMAT puanı öğrencilere tüm kapıları açabilir.
GMAT sınavı, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de bilgisayarda uygulanmaktadır. “Computer-Adaptive Test (CAT)” adı verilen bu uygulamada kağıt-kalem kullanılmamakta, tüm sorular bilgisayar karşısında, klavye ve mouse yardımıyla cevaplanmaktadır.
GMAT sınavında en az 200 en çok 800 not alınır. “Top” Üniversitelerin büyük çoğunluğu 600 ve üzeri bir sonuç almanızı ister.
www.yukseklisans.com.tr | GMAT Sınavı
GMAT sınavı bütün yıl boyunca dünya çapında yüzlerce değişik bölgede uygulanmaktadır. Sınav hakkında detaylı bilgi almak ve dünyadaki tüm sınav merkezlerinin listesine ulaşmak için GMAT Bilgi Kitapçığı’nı (GMAT Information Bulletin) sipariş etmeniz ya da web sitesinden download etmeniz gerekmektedir.
Türkiye’de GMAT sınavına İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere üç şehirde girilmektedir. Türkiye, bölge kodu 12 olan Arnhem, Hollanda’daki Bölgesel Kayıt Merkezi’ne (Regional Registration Center, RRC) bağlıdır.
Türkiye’de yüksek lisans başvuruları için bazı üniversiteler ALES sınav sonuç belgesi yerine GMAT sonuçlarını da kabul ediyorlar.
GMAT Sınavı’nın Yapısı
GMAT sınavı Sayısal (Quantitative), Sözel (Verbal) ve Yazma Becerisi (Analytical Writing Assessment)olarak 3 ayrı çoktan bölümden oluşmaktadır.
1- Sözel Bölüm (Verbal) :
Sözel Bölüm Cümle Düzeltme (Sentence Correction), Eleştirel Akıl Yürütme (Critical Reasoning), Okuduğunu Anlama (Reading Comprehension) olarak 3 alt bölümden oluşur ve 75 dakika süreniz bulunmaktadır. Bu bölümde cevaplamanız gereken soru sayısı 41’dir.
2- Sayısal Bölüm (Quantitative) :
Sayısal Bölüm Veri Yeterliliği (Data Sufficiency) ve Problem Çözme (Problem Solving) olarak 2 alt bölümden oluşur ve 75 dakika süreniz bulunmaktadır. Bu bölümde cevaplamanız gereken soru sayısı 37’dir.
3- Analitik Bölüm (Analytical Writing Assessment) :
Yazma becerinizin ölçüldüğü testtir ve yaklaşık 30 dakika süreniz bulunmaktadır.
GMAT Sınav Ücreti
GMAT sınavının ücreti Türkiye’de ve Amerika’da 225 USD’dir.
www.yukseklisans.com.tr | GMAT Sınavı
GMAT Puan Aralığı
Sınav puanları minimum – maximum 200-800 arasında dağılmaktadır. Sınav bitiminden hemen sonra resmi olmayan GMAT sonucunuzu öğrenebilirsiniz. Resmi sonuçlar ise sınavdan sonra 2 hafta içinde adresinize postalanır.
GMAT Sınavında Yüksek Puan Alma Stratejileri
- İlk soruyu daha fazla zaman ayırarak doğru cevaplandırmaya çalışın. (Çünkü bundan sonra gelecek soru, ilk soruya verdiğiniz cevabınızın doğruluğuna göre değişecektir. Doğru cevabınızdan sonra daha yüksek puan getirecek soru karşınıza gelecek.)
- Zamanınızı doğru kullanmak size 100 puan getirebilir. Tabii yanlış kullanmak da tam tersi puan kaybetmenize neden olur.
- Sorunun cevabını bilmiyorsanız en yakın tahmini yapın. Soruya hiç cevap vermemek yanlış cevap vermekten daha fazla puanınızı götürdüğü için tahmin etmek avantajlı olacaktır.
- Telaşlanıp sınavı bir an önce bitirmeye çalışmayın. Bölümler için verilen süre bellidir. Sınav bilgisayar üzerinden yapıldığı için sınavı zamanından önce bitirseniz bile geri dönüp cevaplarınızı kontrol etme şansınız yoktur. Bunun için sınav boyunca kontrollü olmaya çalışın. Sık sık ne kadar vaktinizin ve ne kadar sorunuzun kaldığını gözlemleyerek zamanınızı etkin kullanmaya gayret edin.
- Sınavdan önce ve sınav esnasında soru başına ayırabileceğiniz zamanı iyi hesaplayın.
- Baştaki sorulara uzun zaman ayırırken son sorulara doğru hızlanabilirsiniz.
Sınavda HELP seçeneğini kullanmamaya ya da en az kullanmaya çalışın. Çünkü HELP seçeneğini kullanmak toplam sürenin içindedir. Bu nedenle bilgisayarda örnek sınavları çözerek sonraki soruya nasıl geçileceği, mouse’un nasıl kullanılacağı gibi konuları sınava girmeden önce öğrenmiş olun.
GMAT Sınavı’na Nasıl Kayıt Olabilirim
GMAT sınavına telefon ile, posta ile veya faks ile kayıt olabilirsiniz. Online kayıt için www.mba.com web sitesini kullanınız. Online kayıt esnasında sınav ücreti kredi kartınız ile ödenir. Kayıt esnasında kulladığınız bilgiler mutlaka daha sonra sınavda göstereceğiniz kimliğiniz ile aynı olmalıdır.
Telefonla kayıt için Türkiye’den Europe/Middle East/Africa
Telephone: +44 (0) 161 855 7219 numaralı telefonu saat 09:00-18:00 arasında kullanabilirsiniz.
Fax: +44 (0) 161 855 7301
Posta veya faks ile başvurmak için mutlaka GMAT® Appointment Scheduling Form’u önceden doldurmalısınız. Bu formu doldurmak için Test Center List ve Country Code List listelerine ihtiyaç vardır.
Test Center ID:
Türkiye’de GMAT testinin yapıldığı merkezler şunlardır:
- Ankara – Anka İletişim
Adres : 2. Cad. 106 Sok. No: 15/13 Yukari Öveçler/ANKARA
Telefon: +90 (312) 472 57 27 (Pbx)
Ücretsiz İletişim Hattı: 0 800 314 41 03
Faks: +90 (312) 472 57 37
Cep: +90 (505) 419 78 10 - İstanbul – Pearson Professional Centers
Adres: Pearson Professional Centers-Istanbul, Turkey Address: BJK Plaza, A Blok
Süleyman Seba Cad. No:92 Akaretler, Besiktas Istanbul, 34357
Telefon: +90 (212) 227 4937 - İzmir – Izmir University of Economics
Adres: İzmir Ekonomi Üniversitesi Sakarya Caddesi, No:156 35330 Balçova – Izmir
Telefonlar: (232) 279 25 25 – (232) 278 77 56 – (232) 278 74 80
Faks: (232) 279 26 26
Ülke kodumuz – Country Code: TUR
Faks ile kayıt için gerekli numara: Fax: +44 (0) 161 855 7301
Posta ile kayıt için gerekli adres:
Pearson VUE
Attention: GMAT® Program
PO Box 581907
Minneapolis, MN 55458-1907
USA
Posta ile başvururken, posta işlemlerinin uzun sürebileceğini düşünerek çok önceden başvuru formunuzu gönderiniz.
GMAT Sınav Merkezleri
GMAT kayıt adresleri aynı zamanda sınav merkezleridir.
www.yukseklisans.com.tr | GMAT Sınavı
GMAT Sınavı’nın İptali
Sınavdaki performansınızdan memnun kalmadıysanız ve bu sınavdan alacağınız puanın kayıtlara geçmesini istemiyorsanız sınavı iptal ettirebilirsiniz. Bu iptal işlemini henüz sınav sırasında ya da sınavdan hemen sonra kendiniz yapabilirsiniz. Bunun yanında, sınav esnasında mola verdiğinizde belli bir sürenin aşılması durumunda sınavınız yapılan bir uyarıdan sonra hemen kendiliğinden iptal olacaktır. Sınav sonrasında resmi olmayan test sonuçları öğrenildiği takdirde bu sınavın iptali artık mümkün olmamaktadır. Gayri resmi sınav sonucunun alınmadığı durumlarda ise sınava girdiğiniz günden itibaren bir hafta içinde sınavınızın iptalini isteyebilirsiniz. Okullara gönderilen sınav sonuç belgelerinde iptal edilen sınavlara ilişkin bilgiler de yer alır, fakat sınav iptalinin kabul aşamasında öğrenciler açısından herhangi bir dezavantajı yoktur.
GMAT Sınavının Geçerliliği Ne Kadardır?
GMAT sınavının geçerlilik süresi 5 yıldır.
GMAT Sınavı Neyi Ölçer?
GMAT sınavı uzun yıllar sürmüş olan eğitim yaşantınız ve varsa iş deneyimleriniz sırasında edindiğiniz temel dil bilgisi, matematik ve analitik yazma becerileriniz ölçer. GMAT sınavı İşletme bilginizi, mesleki becerilerinizi, lisans eğitiminde almış olduğunuz bilgileri, motivasyon veya yaratıcılığınızı ölçmez.
GMAT Skorları Nasıl Hesaplanır?
Quantitative Puanları : 0 – 60 arası
Verbal Puanları: 0 – 60 arası
Overall (genel toplam): 200 – 800 arası
GMAT sınavına giren öğrencilerin 2/3’ünün puanı 400-600 arasıdır. (Kaynak: Graduate Management Admission Council)
Overall puan Quantitative ve Verbal skorlarının kombinasyonudur. 200-800 cumulative puan okulların sizden istedikleri puandır. GMAT puan kağıdınızda skorunuz 680 ve yüzdeniz %95 gözüküyorsa bu %95 kişi size eşit veya sizden daha düşük puan almış anlamına gelir.
Analytical Writing Assessment puanı 0-6 arasıdır ve toplam puandan ayrı bir puandır.
GMAT Skorumun Yanındaki Yüzde Ne Anlama Geliyor?
GMAT puan kağıdınızda skorunuz 680 ve yüzdeniz %95 gözüküyorsa bu %95 kişi size eşit veya sizden daha düşük puan almış anlamına gelir. Bu yüzdeler yıllara göre değişebilir.
Yanlış Cevap Puan Götürür mü?
Evet. Fakat, soruya hiç cevap vermemek yanlış cevap vermekten daha fazla puanınızı götürdüğü için tahmin etmek avantajlı olacaktır.
www.yukseklisans.com.tr | GMAT Sınavı
GMAT Hazırlık Kitapları
McGraw-Hill’s GMAT 2009 3e : Revised Edition
Official Guide for GMAT Review 11e
Official Guide for GMAT Verbal Review
Official Guide for GMAT Quantitative Review
McGraw-Hill’s Conquering the GMAT Math 2e
GMAT KURSLARI
Boğaziçi Üniversitesi (İstanbul)
Türk Amerikan Kültür Derneği (Ankara)
Özel İzmir Çankaya Türk Amerikan Derneği (İzmir)
Ücretsiz GMAT Test Hazırlık Programını Buradan İndirebilirsiniz