ALES Nedir?

ALES Nedir?

ALES’in Önemi

ALES’e Kaç Kişi Giriyor?

ALES Sonucu Ne Kadar Süre Geçerli?

ALES’e Nasıl Başvurabilirim?

ALES’e Birden Fazla Kez Girdim Hangi Sonucum Geçerli?

Sınava Giriş ve Kimlik Belgeme Nasıl Ulaşabilirim?

Sınava Giriş ve Kimlik Belgemde Fotoğrafım Hatalı. Ne Yapmalıyım?

Sınava Giriş Belgem Üzerinde Hatalı Bilgi Var Ne Yapmalıyım?

Sınav Sonucumun Tekrar İncelenmesini İstiyorum. Ne Yapmalıyım?

Sınav Sonucumu Nasıl Öğrenebilirim?

ALES sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

Sınavın Kapsamı Nedir? ALES Konuları Nelerdir?

Sınava Giderken Yanımda Bulunması Gerekenler

Sınavın Uygulanması

ALES’e Nasıl Çalışmalıyım?

ALES’te Puan Hesaplama Sistemi Nasıldır?

ALES’ten Kaç Puan Almalıyım? Hangi Puan Türünü Kullanacağım?

Hangi Bölümün Hangi Puan Türüne Katkısı Var?

ALES Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

ALES Sonuç Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

ALES Başvuru Tarihleri

ALES Sınav Tarihleri


 ALES Nedir?

Açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan

  • yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda,
  • ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
  • yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

Yıl içinde ilkbahar döneminde 1 ve sonbahar dönemlerinde iki kez olmak üzere toplam üç kez yapılır.

Tezsiz yüksek lisans için ALES şartı kaldırılmıştır. Eğer tezsiz yüksek lisans yapmak isterseniz ALES’e girmeniz gerekmez.

ALES’in Önemi

Eğer tezli yüksek lisans veya doktora yapmayı planlıyorsanız ALES sonucunuz oldukça önemlidir. Kabul değerlendirmelerinde ALES’in payı en az %50 olmak zorundadır. Bu konuda yönetmelik maddesi şöyle der:

Madde 5

(3) Mezun durumda olan/olabilecek adayların başvurusuna ilişkin esaslar, ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı ve lisansüstü eğitim-öğretime öğrenci kabulüne dair diğer hususlar senato tarafından belirlenir

Yani üniversite isterse ALES’in değerlendirmedeki payını arttırabilir ama % 50’nin altına çekemez.

İyi bir ALES puanı size istediğiniz tezli yüksek lisans veya doktora programının kapılarını açacaktır.

ALES’e Kaç Kişi Giriyor?

Aşağıda son 6 yıla ait ALES’e giren kişi sayılarını görebilirsiniz. Rakamlar sadece sonbahar dönemi sınavlarını göstermektedir. ÖSYM sadece sonbahar sınav istatistiklerini paylaştığı için biz de ilkbahar dönemi istatistiklerini paylaşamıyoruz. Ancak şunu söyleyebiliriz kş ilkbahar sınavlarında sınava giren kişi sayısı sonbahara göre yaklaşık % 50 daha fazla olmaktadır. Yani ortalama her yıl 500.000-600.000 arası aday ALES’e girmektedir. e-ALES uygulamasının devam etmesi durumunda bu sayının daha da yükseleceğini söyleyebiliriz.

ALES’e Giren Kişi SayılarıSınava Başvuran
Aday Sayısı
Sınava Giren
Aday Sayısı
2011 ALES Sonbahar233.471207.896
2012 ALES Sonbahar255.203223.517
2013 ALES Sonbahar309.655274.324
2014 ALES Sonbahar275.497230.106
2015 ALES Sonbahar241.397204.574
2016 ALES Sonbahar245.376208.212
2017 ALES Sonbahar248.082221.895

ALES Sonucu Ne Kadar Süre Geçerli?

ALES Geçerlilik Süresi: ALES sonucu açıklandığı günden itibaren 5 yıldır.

ALES’e Nasıl Başvurabilirim?

Eğer ÖSYM sisteminde kayıtlı bir fotoğrafınız varsa internet üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Sistemde kayıtlı bir fotoğraf yoksa başvurunuz bir başvuru merkezine giderek yapmalısınız.

Başvuru Merkezleri Listesi

DETAYLI BİLGİ İÇİN: ALES BAŞVURU

ALES’e Birden Fazla Kez Girdim Hangi Sonucum Geçerli?

ALES’e birden çok girdiyseniz başvurularınızda istediğiniz sonucu kullanabilirsiniz. En son aldığınız sonucu kullanma gibi bir gereklilik yoktur.

Sınava Giriş ve Kimlik Belgeme Nasıl Ulaşabilirim?

Sınava giriş belgenize ÖSYM’nin internet sitesinden kimlik numaranız ve şifrenizle ulaşabilirsiniz. Sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere bu belgeye ulaşabilirsiniz. Yazıcıdan çıktısını alıp bu çıktı ile sınava gideceksiniz. (renkli veya sıyah beyaz çıktı alabilirsiniz ancak çıktıda fotoğrafın net olarak görünmesi gerekiyor.)

Sınava Giriş ve Kimlik Belgemde Fotoğrafım Hatalı. Ne Yapmalıyım?

Fotoğraf değişikliği işlemi şu şekilde yapılmaktadır:

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde mevcut olan geçerli fotoğrafını değiştirmek isteyen adaylar;

1) Genel Amaçlı Dilekçe örneği,

2) Fotoğraflı ve onaylı nüfus cüzdanı sureti,

3) Son 3 ay içerisinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf,

4) Fotoğrafını değiştirme talebinin nedenini belirten belge (varsa) ile sınava başvuru süresince ve sınava başvuru süresi tamamlandıktan sonraki ilk 5 gün içinde ÖSYM’ye başvuruda bulunacaklardır (Süre hesabında ÖSYM evrak kaydı esas alınır. Süre tamamlandıktan sonra ÖSYM’ye ulaşan belgeler işleme alınmaz.). Adayın talebi, ÖSYM tarafından uygun görüldüğü takdirde fotoğraf değişikliği ÖSYM tarafından belirtilen tarihler arasında ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden gerçekleştirilecektir.

Sınava Giriş Belgem Üzerinde Hatalı Bilgi Var Ne Yapmalıyım?

Sınava başvurduktan sonra sınava ilişkin bilgilerinde, iletişim bilgilerinde değişiklik/düzeltme olan adaylar, bu bilgilerini başvuru süresi içinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden kendileri değiştirebileceklerdir. ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden aday tarafından yapılabilecek tüm değişiklikler ancak, ÖSYM tarafından belirlenecek tarihlere kadar yapılabilecektir. ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden aday tarafından yapılan bilgi değişiklikleri, ilgili sınavın güncelleme sayfasından yapıldığı takdirde ilgili sınav ile ilgili işlemlere yansıtılır. Profilim sayfasından yapılan değişiklikler ilgili sınava yansıtılmaz.

Sınav Sonucumun Tekrar İncelenmesini İstiyorum. Ne Yapmalıyım?

Sonuçlar açıklandıktan sonraki 10 gün içinde Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM Merkezi’ne başvurmalısınız. İnceleme işlemi için ÖSYM adaylardan inceleme marsafları adı altında bir ücret talep edilmektedir.

Sınav Sonucumu Nasıl Öğrenebilirim?

ALES sonuçları ÖSYM sonuç sayfasından kimlik numaranız ve aday şifrenizle öğrenebilirsiniz. https://sonuc.osym.gov.tr/

ALES sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

Son yıllardaki ortalama sonuç açıklama süreleri sınavdan sonra iki hafta içindedir.

Sınavın Kapsamı Nedir? ALES Konuları Nelerdir?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav Türkçe olacaktır. Her iki bölüm tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını, her sorunun bitiminde yer alan cevap alanlarına işaretleyeceklerdir. Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 50’şer sorudan oluşan bir test; sözel bölümünde ise 50’şer sorudan oluşan bir test yer alacaktır. Bütün adaylar, iki testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 100 soru cevaplandırmış olacaklardır. Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir. Sayısal test adayların temel matematiksel işlemler matematiksel ilişkilerden yararlanma, tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerileri ölçülecek.Sözel testlerde sözcükte, cümlede ve parçada anlam, cümle ve metni tamamlama, kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında yer alan sorulardan oluşacak. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

ALES Konuları:

ALES Sözel Bölüm Konuları:

  • Sözcükte Anlam
  • Cümlede Anlam
  • Anlatım Bozuklukları
  • Anlatım Biçimleri
  • Paragraf
  • Sözel Mantık

ALES Sayısal Bölüm Konuları:

  • Temel Kavramlar
  • Çözümleme
  • Bölme-Bölünebilme Kuralları
  • Asal Çarpanlar OBEB, OKEK
  • Rasyonel Sayılar
  • Eşitsizlikler
  • Üslü Sayılar
  • Köklü Sayılar
  • Çarpanlara Ayırma
  • Denklemler
  • Oran-Orantı
  • Kesir Problemleri
  • Problemler (Yaş,İşçi, Havuz, Kâr-Zarar, Faiz, Karışım)
  • Kümeler
  • İşlem
  • Olasılık
  • Sayısal Mantık

ALES Geometri Konuları:

  • Açılar
  • Üçgende Uzunluk ve Alan
  • Açıortay , Kenarortay, Benzerlik
  • Dörtgenler
  • Çember ve Daire
  • Analitik Geometri
  • Katı Cisimler

Sınava Giderken

Yanınızda Bulunması Gerekenler

Sınava Giriş Belgesi: Bu belge ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden sınava 10 gün kaladan itibaren alınabilir.  Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunmaktadır. Bu belgenin renkli veya siyah beyaz çıktısını sınava giderken yanınızda bulundurmak zorundasınız. Belge üzerinde fotoğrafınız bulunmalı. Yazıcı çıktınızda fotoğrafınız net bir şekilde görülmelidir. Aksi taktirde sınava alınmayabilirsiniz.

Nüfus Cüzdanı veya Pasaport:  Sürücü belgesi vs gibi nüfus cüzdanı ve pasaport dışındaki kimlik belgeleri geçersiz sayılacaktır.

Yanınızda Bulunmaması Gerekenler:

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından, adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya, araç gereç getirmemeleri gerekmektedir. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş) ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacaktır. Adaylar sınava, şeffaf pet şişe içinde su getirebileceklerdir.

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına,

  • çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç); her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı, ulaşım kartı vb. kartlarla,
  • cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,
  • her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,
  • kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlarla
  • su hariç yiyecek, içecek vb. gıda maddeleriyle,
  • ilaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarla gelmeleri kesinlikle yasaktır.

(Engelli/sağlık sorunu olan adaylardan sınava engeli/sağlık sorunu nedeniyle bir araç gereç vb. ile girmesi gerekenlerin, kılavuzun “ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI” maddesini dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.)

Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üzeri emniyet görevlileri tarafından elle ve/veya dedektörle aranacak, yukarıda belirtilen araç gereç vb. eşyalarla sınava gelen adaylar 2016-ALES SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU 13 kesinlikle sınav binalarına alınmayacaklardır. Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında veya sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacaktır. ÖSYM gerekli gördüğü takdirde sınav günü sınav binalarında sinyal kesici kullanabilecektir. Sınav binaları/salonları ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecektir. Görevlilerin tutanakları yanı sıra kamera kayıtları da gerektiğinde delil olarak kullanılacaktır.

Bina girişinde yığılmaya yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce sınav yapılacak bina önünde bulunmaları, sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önemlidir.

Tüm adaylar, 26 Eylül 2012 tarihli ve 28423 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Adayların ve Sınav Görevlilerinin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine ve ÖSYM’nin internet adresinden yayımlanan sınav uygulamalarına ilişkin güvenlik tedbirlerine uymak zorundadır.

Sınavın Uygulanması

Adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları zorunludur. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır.

Adaylar, sınav salonuna ilgili sınava ait Sınava Giriş Belgeleri ve nüfus cüzdanı/pasaportları kontrol edilerek alınacaklar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtulacaklardır. Yerine oturan aday Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı/pasaportunu sırasının üzerine koyacaktır. Salondaki görevliler ilk iş olarak adayların tek tek kimlik kontrollerini yapacaklardır. Gerekli kimlik kontrolleri tamamlandıktan sonra salon başkanı adaylara sınav kitapçıkları ile içinde iki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş ve peçete bulunan kutuların dağıtılmasını sağlayacaktır.

Adaylar, kendilerine verilen sınav kitapçıklarında yer alan sayfaların baskısını hızlıca kontrol ettikten sonra, kitapçığın kapağı üzerindeki adı, soyadı, T.C. Kimlik Numarası/Y.U Numarası, sınava giriş belgelerinde yer alan Sınava Giriş Kodu bilgilerini yazacaklar ve ilgili alanlarda kodlayacaklardır. Bu işlemler yapıldıktan sonra sınav kitapçığının ilgili alanı, aday tarafından imzalanacaktır. Bu işlemlerin doğru ve eksiksiz olarak yapılmasından sınav görevlileri değil adayın kendisi sorumludur. Sınava giren adayların, kendilerine verilen sınav kitapçığını kontrol edip kendi durumlarına ve Sınava Giriş Belgelerindeki bilgilere uygun sınav evrakı olduğundan emin olmaları aksi takdirde salon başkanını bilgilendirmeleri zorunludur. Gerekli incelemeyi yapmadan sınav evrakını kabul eden ve sınava devam eden adayların, sınav evrakının yanlışlığından oluşacak sorunların tüm sorumluluğu kendilerine aittir.

Adayların sınava giriş belgelerinde yer alan SINAVA GİRİŞ KODU aday tarafından sınav kitapçığına yazıldıktan ve kodlandıktan sonra salondaki görevliler adayların sınava giriş belgelerini toplayacaklardır. Adaylar, daha sonra kitapçığın ön kapağının arka yüzündeki alanları, kendi el yazıları ile sınav başlamadan önce dolduracaklardır. Bu işlemler tamamlanınca salon görevlileri, adayın sınav kitapçığı üzerinde yer alan karekod etiketini, salon aday yoklama listesinde bu kitapçığı kullanan adayın adının yer aldığı bölüme yapıştıracaklardır. Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların sınav süresinin, ilk 110 dakikası tamamlanmadan ve son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasaktır. Bu süreler tamamlanmadan sınav salonundan çıkmak isteyen adaylara kesinlikle izin verilmeyecektir. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 110 dakikası dolana kadar sınav binasında bekletilecektir.

Sınav süresince adayların;

  • konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri,
  • salondaki görevlilere soru sormaları,
  • müsvedde kâğıdı kullanmaları veya soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazmaları,
  • birbirlerine kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri,
  • sınav cevaplama süresi başlamadan soruları okumaya başlamaları,
  • sınav süresi bittiği halde soruları okumaya ve cevap alanlarında işaretleme yapmaya devam etmeleri,
  • sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasaktır. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.

Adaylar, sadece sınav kitapçığının sayfalarındaki boş yerleri müsvedde için kullanabileceklerdir. Adayların soruları ve/veya bu sorulara verdikleri cevapları ayrı bir kâğıda yazıp bu kâğıdı dışarı çıkarmaları kesinlikle yasaktır. Sınav sonunda sınav kitapçıkları toplanacak ve ÖSYM’de tek tek incelenecektir. Sınav kitapçığının bir sayfası bile eksik çıkan, ayrıca sınava giriş belgesini teslim etmeyen adayların sınavı geçersiz sayılacaktır. Sınav binaları/salonları ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecektir. Kamera kayıtları gerektiğinde kanıt olarak kullanılacaktır. Sınav görevlilerinin tutanaklarının yanı sıra kamera kayıtları da gerektiğinde sınav kurallarının ihlal edilip edilmediğinin tespitinde kanıt olarak kullanılacaktır. Sınav sırasında ÖSYM Temsilcileri sınav salonlarını dolaşabilir ve gerekli gördükleri takdirde Sınava Giriş Belgeleri ile kimlik kontrollerini yeniden yapabilirler.

Engelli adaylar için sınav uygulama sistemi farklıdır. Bu konuda detaylı bilgiye ÖSYM’nin sınav başvuru kılavuzundan erişebilirsiniz.

ALES’e Nasıl Çalışmalıyım?

ÖSYM’nin uyguladığı diğer birçok sınav gibi ALES de sınavı tanımayı ve sistematiğini anlamayı gerektiren bir sınavdır. Çok çalışmaktan daha önemlisi sınavı doğru anlamaktır. Önce ALES’i tanımaya ve mantığını anlamaya çalışın. ALES bir genel bilgi sınavıdır. Çok az miktarda bilgiye dayalı soru sorulmaktadır. Lisans mezunu veya mezun olmak üzere olan bir aday eğer ALES ile ilgili verimli bir ön hazırlık yaparsa istediği puanı alabilir. Bir diğer önemli konu da başvuru yapacağınız alana göre hangi bölümlerin daha önemli olduğunu belirlemektir. Sınavda her bölümde 50, toplamda 100 soru sorulmaktadır. Toplam sınav süresi ise 150 dakikadır. Soruların tamamını çözmek oldukça zor olacağı için hedefinize yönelik bir strateji izleyerek sizin için önemli bölümlere öncelik vermeniz faydalı olacaktır. Aşağıda puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıklarını görebilirsiniz.

SayısalSözel
Sayısal Puan0,750,25
Sözel Puan0,250,75
Eşit Ağırlık Puanı0,500,50

 

ALES’te Puan Hesaplama Sistemi Nasıldır?

ALES’te puanlama sistemi 100 üzerindendir. Aşağıdaki gibi bir formülü vardır.

2019 ALES/3 standart sapma ve ortalama net sayıları aşağıdaki gibidir:

 

ALES’ten Kaç Puan Almalıyım? Hangi Puan Türünü Kullanacağım?

Yüksek lisansa başvuruyorsanız en az 55 puan, lisans sonrası doğrudan doktora eğitimine başvuruyorsanız en az 80 puan almalısınız.

Hangi Bölümün Hangi Puan Türüne Katkısı Var?

Sayısal test adayların temel matematiksel işlemler matematiksel ilişkilerden yararlanma, tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerileri ölçmeye yöneliktir.

Sözel testlerde sözcükte, cümlede ve parçada anlam, cümle ve metni tamamlama, kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında yer alan sorulardan oluşacaktır.

Eğer Eşit Ağırlık puanı sizin için önemli ise sınavda Sayısal, Sözel bölümlerini çözmelisiniz.

Aşağıda katsayıları görebilirsiniz.

SayısalSözel
Sayısal Puan0,750,25
Sözel Puan0,250,75
Eşit Ağırlık Puanı0,500,50

 

ALES Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

ALES sonuçları sınavdan yaklaşık 2 hafta sonra açıklanmaktadır.  ALES sonuçlarınızı https://sonuc.osym.gov.tr/ sayfasından T.C kimlik numaranız ve aday şifrenizle görüntüleyebilirsiniz.

ALES Sonuç Geçerlilik Süresi

ALES puanı geçerliliği sınav sonuçlarının açıklandığı günden başlamak üzere 3 yıldır.

ALES Başvuru Tarihleri

ALES Sınav Tarihleri

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :