MÜLAKAT

Mülakat Sırasında Nasıl Davranmalıyım? Mülakat Teknikleri, Mülakat Tecrübeleri

Her konuda olduğu gibi yüksek lisans mülakatı konusunda da işin tekniklerini bilmek oldukça faydalı olacaktır. İnsanlar üzerinde yapılan gözlemler ve psikolojik araştırmalar insanların daha çok kendilerini dinletmekten hoşlandığını gösteriyor. Yani her ne kadar karşınızdaki öğretim görevlisinin amacı sizi dinlemek olsa da kendisi de size bildiklerini göstermek ve hatta söylediklerinin çok önemli olduğunu hissetmek ister.

Mülakat tecrübelerinden edindiğimiz bilgilere dayanarak söyleyebileceklerimiz: Sizinle mülakat yapan hocaların sözünü kesmemeye çalışın. Mümkün olduğunca onları dinlemeye gayret edin. Aynı fikirde olmasanız da söyledikleriyle ters düşmemeye özen gösterin. Kendi fikrinizi belirtebilirsiniz ama bunu tartışmaya götürecek bir seviyeye getirmeyin. Eğer bölüme kabul edilirseniz kendisiyle akademik konularda uzun uzun tartışmak için çok vaktiniz olacak ama bunu sakın mülakatta yapmayın. Bu duruma açık hocalar da olmakla birlikte çoğunluğu böyle durumlarda karşısındaki öğrenciyi elemeyi tercih edebilir. Böyle bir riske girmeyin.

Yüksek lisans mülakat tecrübelerini dinlediğimiz öğrencilerden ve hocaların görüşlerinden yola çıkarak yüksek lisans mülakatlarında aşağıdaki maddeleri dikkate almak gerektiğini söyleyebiliriz.

Kısaca Mülakat İpuçları:

  • Saygılı olun ve konuyla ilgili sorular sorun. Konunun dışına çıkmamaya özen gösterin. Spor, siyaset, etnik konuları açmayın açılsa bile katılmamaya gayret gösterin.
  • Kendinize güvenin ama ben merkezci olmayın.
  • Olumlu ve istekli görünün. Bölüm üyelerine, mülakatta olmaktan memnunluk duyduğunuzu gösterin. Şikayetçiliği seven veya kolay dağılan birisi görüntüsünü vermeyin.
  • Ne bildiğinizi ve nelerle ilgilendiğinizi vurgulayın, kimleri tanıdığınızı değil.
  • Çok az bildiğiniz ya da hiç bilmediğiniz konuları tartışmayın.
  • Yanıtını bilmediğiniz soruları “bilmiyorum” ya da “emin değilim” diye yanıtlamakta tereddüt etmeyin.
  • Belirli teorik fikirler lehinde ya da aleyhinde çok emin olmadıkça konuşmayın. Sizin görüşlerinize katılan bölüm üyeleri olabileceği gibi bu görüşlere karşı kişiler de olacaktır. Bu kişileri, kendinize ve başvurunuza karşı çevirmenin hiç gereği yok. Ayrıca çok iddialı görünürseniz, öğretim üyeleri büyük olasılıkla sizden daha fazla bilgiye sahip oldukları bu teori hakkında bilgilerinizdeki boşlukları yakalamaya karar verebilirler ve bu mülakat esnasında sizi zor duruma düşürebilir.
  • Size geçmişinizle ilgili bir özet yapmanız istenebilir. Mümkün olduğunca kısa bir özet yapın. Çocukluğunuzdan girip hayallerinizden devam etmek aslında söylemek istediklerinizi ve söylemeniz gerekenleri söylemeye zaman bulamamanıza sebep olabilir.
  • Mülakat süresince dolaylı olmayan ve açık yanıtlar verin. İstekli, içten ve açık sözlü olmaya çalışın. Göz kontağı kurun, yani sorulara yanıt verirken veya soru yöneltirken yere ya da başka yerlere bakmayın.
  • Geçmiş başarılarınızı sürekli yinelemekten kaçının. Yüksek lisans mülakatı sırasında yapmanız gereken, övünerek diğer adaylardan iyi olduğunuzu göstermek değil, bunun yerine profesyonel konuşmanın ve davranmanın ne demek olduğunu gayet iyi bilen, akademik ve kişisel ölçütleri yüksek bir birey olarak kendinizi ortaya koymanızdır.

Yüksek Lisans Başvuru Tarihleri

Referans Mektupları

Yurtiçi Burs 

Yurtdışı Burs

 

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :