YURTDIŞI BURS

YABANCI HÜKÜMET BURSLARI (2022-2023)

Burs başvurularına ilişkin Genel Şartları lütfen dikkatli okuyunuz

Her ülkenin başvuru koşulları ve mülakat günü teslim edilecek belgeleri için ülke isimlerine tıklayınız.

BURS GENEL ŞARTLARI, BAŞVURU VE SEÇİM ŞEKLİ

 I- GENEL ŞARTLAR

1-Burslar ikili anlaşmalar gereğince yabancı Hükümetler tarafından kendi ülkelerinde kullanılmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmekte olan araştırma, lisansüstü, doktora ve dil bursları olup eğitim amaçlıdır.

2-Burslar verildikleri eğitim-öğretim dönemine aittir.

3-Burslar her ülkeye göre değişmekle birlikte genel olarak ilgili ülke tarafından adayların eğitim, konaklama, yeme-içme gibi giderlerini kapsar. Diğer her türlü gider (gidiş-dönüş yol masrafı, vize, sigorta v.b.) adaylara aittir. Bakanlığımızca adaylara herhangi bir ödeme yapılmaz.

4-Genel olarak adaylardan;

  • Araştırma ve lisansüstü burslar için en az lisans mezunu olmak,
  • Dil bursları için en az fakültelerin 3. sınıfı öğrencisi olmak,
  • İlgili ülkenin istediği yabancı dillerden birini en az “iyi” derecede bilmek
  • Adaylar ilgili Ülkenin verdiği burlardan sadece bir burs türüne(Araştırma, Staj dil, Doktora, Yüksek lisans)başvurabilir.

şartı aranmaktadır. Ancak, eğitim düzeyi konusunda genel şartlar ile özel şartlar arasında farklılık bulunması halinde, özel şartlar geçerli olacaktır.

5- Bakanlığımız digmdb@meb.gov.tr adresinde burs veren ülkeye dair:

  • Özel şartlar (Her ülkenin durumuna ve isteğine göre belirlenmektedir.),
  • Mülâkat yerinin ayrıntılı adresi (Sınavlar Bakanlık Merkez Binada belirtilen adreste yapılacaktır.)
  • Son başvuru tarihi,
  • Mülâkat tarihi / tarihleri (Yoğun başvuru olması halinde birkaç gün olabilmektedir.)
  • Mülâkat günü teslim edilecek belgeler

ilgili ülkenin linki içinde yer almaktadır.

6- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olanlar ‘Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik’te belirtilen şartları (Özellikle en az KPDS’den C seviyesinde dil belgesi) taşımaları halinde burs için başvuruda bulunabileceklerdir. Aksi halde bursları geçersiz sayılacaktır. Bu konudaki sorumluluk sadece adaylara aittir.

7- Adaylar 2010-2011 öğretim yılı bursları için en fazla iki ülke belirleyerek başvuruda bulunabileceklerdir. Bir ülkenin sınavını asil olarak kazanan aday, diğer bir ülkenin sınavına müracaat edemeyecektir. Bir ülkenin sınavını yedek olarak kazanan aday, diğer bir ülkenin sınavını asil olarak kazandığı takdirde yedek olarak kazandığı burs hakkı doğrudan iptal edilecektir. Bu kurala uymayan adayların başvuruları dikkate alınmayacak ve geçersiz sayılacaktır. Daha önce bir ülkenin sınavlarını kazanan aday ancak 2 yıl sonra başka bir ülkenin sınavına girebilir. Ayrıca bir ülkenin sınavını kazanan aday aynı burs türüne 2 yıl geçse dahi müracaat edemeyecektir. Adaylar ancak kazandıkları ülkeye ancak bir burs türünde gidebilir.

8- Kazanan adayların kabullerine dair nihai karar ilgili hükümete bağlıdır.

9- Kazanan adayların gittikleri ülkelerdeki üniversitelerin yabancı öğrencilere sağladığı (iaşe, ibate, sigorta ve okul masrafları vb.) imkanlardan oluşan sorunlardan; söz konusu bursların şahsa özel burs olmalarından dolayı Bakanlığımız sorumlu değildir. Bu konudaki ayrıntılı bilgiler ilgili ülkelerin sınav duyurularındaki özel şartlarda belirtilmektedir.

II-BAŞVURU VE ADAY SEÇİMİ:

DEVAMI İÇİN BİR SONRAKİ SAYFA:

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :