YÜKSEK LİSANS İÇİN ADIM ADIM BAŞVURU

Bilimsel Hazırlık Senesi ya da Yüksek Lisans Programının İlk Senesi

Eğer kabul edildiğiniz program lisans alanınızdan farklı ise ilk sene bilimsel hazırlık okumanız gerekebilir. Bu konuda kesin karar için başvurduğunuz programdan mutlaka bilgi alın. Eğer bu konuda bilginiz olmamasına rağmen programa başvuru yaparsanız hoşunuza gitmeyecek sürprizler yaşayabilirsiniz. Yani hiç hesapta yokken fazladan bir yıl da bilimsel hazırlık senesi okumanız gerekmektedir. Örneğin Marmara Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi İngilizce eğitim veren yüksek lisans programında bilimsel hazırlık okutulmazken aynı programın Türkçe eğitim veren bölümünde bilimsel hazırlık okutulmaktadır.

Yüksek lisans başvuru aşamasından öğrencilik aşamasına kadar olan 3 bölüme ayırabiliriz.

  1. Başvuru öncesi
  2. Başvuru aşaması
  3. Öğrenciliğin başlaması

1- Başvuru Öncesi

Lisans öğrenciliğinizin son yılında ya da mezuniyetinizden sonra ilerleyen yıllarda yüksek lisans yapmaya karar verebilirsiniz.

Yüksek lisans hazırlıklarınızda öncelikle yapmanız gereken hangi şehirde, hangi üniversitenin hangi programında yüksek lisans yapmak isteyeceğinize karar vermektir. Kararınızı verdikten ve yüksek lisans yapmayı düşüneceğiniz program ya da programları belirledikten sonra enstitülerin sitesinden ya da enstitünün bulunduğu üniversitenin öğrenci işlerinden ya da enstitü sekreterliğinden program şartları ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Program ile ilgili detaylı bilgileri de aldıktan sonra programın sizin için uygun olduğu konusunda kararlı iseniz,  sizi bir kaç aşamadan oluşan bir süreç beklemektedir.

Öncelikle en yakın tarihteki ALES‘e girmeniz gerekir (Tezli Programlar İçin). ALES sene içerisinde biri bahar biri güz döneminde olmak üzere 2 defa yapılmaktadır. İstediğiniz dönemde girebilirsiniz. ALES Başvuru TarihleriALES Sınav Tarihleri

ALES’e katılmak isteyen adaylardan, Türkiye’deki üniversitelerde bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar kendi üniversitelerinden, mezun durumda bulunanlar istedikleri üniversiteden, KKTC’de oturanlar ise ALES kılavuzunda adresi belirtilen ÖSYM Temsilciliğinden; kılavuz ve başvurma belgesinden oluşan başvuru evrakını, ilan edilen tarihler arasında ücretini ödeyerek alabilir. Adaylar, kılavuzda belirtilen kurallara uygun olarak doldurdukları Başvurma Belgesi ile sınav ücretinin ilgili hesaba yatırıldığını gösteren Banka Dekontunu; (mezun olmayanlar kendi üniversitelerine, mezun olanlar ise istedikleri üniversiteye) onaylatarak teslim etmelidir. Başvuru sırasında adayların, Başvurma Belgesindeki kimlik bilgilerinin onaylanabilmesi için, fotoğraflı ve soğuk damga ile onaylı kimlik belgelerini(nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport) yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Bir süre sonra sınava girilecek bina ve salonu gösteren Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi, sınavdan önce adayların adreslerine gönderilir.

2016 ALES Başvuru Kılavuzu

2016 ALES Aday Başvuru Formu

Başvuru İşleminde Adayların İzleyeceği Yol

Başvuru Merkezleri

Adım Adım Yüksek Lisans Başvuruları 2021 | www.yukseklisans.com.tr

Ales İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayın

ALES ve başvuru yapmak istediğiniz programlarla ilgili kararınızı verdikten sonra ilgili enstitülerin talep ettiği belgeleri hazırlamalısınız.

Yüksek lisans başvuruları için gerekli belgeler üniversitelere göre bazı farklılıklar gösterse de temel olarak aşağıdaki belgelerin hazırlanması gerekmektedir:

  1. Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) belgesinin fotokopisi Tezli Yüksek Lisans Programları için: ALES’den en az 55 puan almak gerekir. ALES sonuç belgesi 3 yıl geçerlidir. (bkz: Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği)
  2. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  3. Yüksek Lisans programlarına başvuranların lisans diplomasının veya mezuniyet geçici belgesinin fotokopisi (Yurtdışından mezun olan adayların Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan alınan denklik belgesinin fotokopisi)

DEVAMI İÇİN BİR SONRAKİ SAYFA:

This div height required for enabling the sticky sidebar
WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.