Prof. Dr. Canan Çetin Röportajı

Yüksek Lisans Yapmadan Doktoraya Kabul Edilmek Mümkün müdür?

YÖK bunu uygun görüyor. Devlet okullarında yüksek lisans yapmadan doktora başvurusu yapılmasına pek sıcak bakılmıyor. Öğrenciler yüksek lisans yapmadan doktoraya çok eksik gelirler. Doktora derinlemesine felsefesini yapmakdır, yüzeysel bilgiye sahip olarak doktoraya gelinmesine pek sıcak bakılamıyor. Ama resmi olarak böyle bir hak söz konusudur. Kendisini çok geliştirmiş, tez seviyesinde araştırmalar yapmış, yüksek lisans mezunu kadar birikimli bir öğrenciyse o zaman durumu göz önünde bulundurularak değerlendirilecektir.

Üniversiteler yüksek lisans başvurularında kendi mezunlarına öncelik tanıyorlar mı?

Bunu çok duyuyoruz. Hatta bize gelip mühendisleri alıyorsunuz diyorlar. Şimdi bu konuda iki tarafın da yani hem kendi mezunlarımızın hem de başka üniversitelerin mezunlarının yanılgıları var. Benim şahsi kanaatim öğrencilerin mezun oldukları üniversitenin dışında bir üniversiteden yüksek lisans almalarıdır. Başka bir ekol görsünler. Ufukları genişlesin. Bilgi görüş alışverişi yaparlar böylece. Kendi mezunlarımız da gelebilir elbette bu bir tavsiyedir sadece ve kendi mezunumuz dışında öğrenci almıyorsunuz diye bir durum olmadığını belirtmeye çalışıyorum.

Tezsiz Yüksek Lisans Mezunları Doktoraya Başvuru Yapabiliyor mu?

Biz tezsiz yüksek lisans mezununu doktoraya kabul ettik yakın zamanda. Ama alınması demek hep alınacağı, ya da alınmaması hiç alınmayacağı anlamına gelmez. Ana bilim dalı başkanının ve jüri üyelerinin ortak kararı söz konusu.

Tezsiz yüksek lisansta tez yok ama orada da proje hazırlanıyor. Projelerde de bir araştırma söz konusudur. Tezde kapsam, örneklem daha fazladır ama bazen öyle projeler hazırlanıyor ki tez gibi oluyor. Böyle hazırlanmış projeler de bizim için tez kadar değerli olabiliyor. Dolayısıyla tezsiz yüksek lisans mezunları da yüksek bir dereceyle mezunlarsa ve çok güzel, tez kadar detaylı bir proje hazırlamışlarsa doktoraya kabul edilebilirler. Zaten YÖK yönetmeliğinde de tezsiz yüksek lisans mezunlarının doktoraya kabul edilebileceği söyleniyor.

Tezli Yüksek Lisans Programı ile Tezsiz Yüksek Lisans Programı Arasında Tek Fark “tez” midir Okutulan Dersler Arasında Fark Var mı?

Dersler arasında çok fark yok. Belki bir kaç ders farklı olabilir. Tezsiz biraz daha uygulamaya dönük. En büyük fark tezdir diyebiliriz ama tezsizde de proje hazırlanıyor. O da tez benzeri bir çalışmadır. Tez kadar olmasa da kapsamlı bir çalışma yapılır. Aslında burada en önemli fark amaçlarıdır. Tezsiz yüksek lisans öğrencileri genelde iş yaşamından gelip en kısa sürede bilgiye sahip olma çabası içinde olanlardır, tezli yüksek lisans öğrencileriyse akademik amaçlı bir eğitim olarak görüp en fazla araştırma geliştirme çabası içinde olurlar. Aradaki asıl fark budur. Yani nasıl görüldüğü, görülmesi gerektiğidir.

Yüksek Lisans Eğitimi Öğrencilere Ne Kazandırır? Özel Sektörde Ne Gibi Faydaları Olur?

Kişinin dünyayla iletişim kurmasını, farkındalığını artırmasını, olayları değerlendirirken farklı boyutlardan bakabilmesini, yeniliklerin değişimlerin takip edilmesini, yeni paradigmaların kazandırılmasını sağlar.

Yüksek lisansın başarısı nasıl ölçülür. Yüksek lisansta öğrenci yeni bilgi almadım diyorsa o program başarısızdır. Bugün bence özel sektör yüksek lisans arıyor. Çünkü teorik derslerin yanında uygulama ağırlıklı bir eğitim de söz konusu yüksek lisansta.

Öğrenciler Yüksek Lisans Eğitimini Kendi Üniversitelerinde mi Farklı bir üniversitede mi almalılar?

Benim şahsi kanaatim farklı üniversiteden alınması yönündedir. Çünkü kişisel gelişim için ve farklı insanlar, farklı ekoller tanımak açısından daha faydalı olacaktır.

Geleceğin Meslekleri Nelerdir? Bundan Sonra Hangi Alanlara Yönelmeli, Tavsiye Edebileceğiniz Yüksek Lisans Programları Var mıdır?

Güvenlik, bilgi güvenliği, hasta güvenliği. Bu ülkemizde ciddi bir eksiklik artık gereken önemi kazanmaya başladıkça bu konularda bilgili insan arayışı artacaktır. Diğer yandan gıda ile ilgili bölümler, genetik ile ilgili bölümler, organik besin üreticiliği ile birlikte tarım, ziraat tekrar önem kazanmaya başladı. Sigortacılık da aynı şekilde yıldızı parlayan sektörlerden.

This div height required for enabling the sticky sidebar
WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.