Prof. Dr. Canan Çetin Röportajı

Bilim sınavı nedir, ne tür sorular sorulmaktadır?

Önce bilim sınavından ben ne anlıyorum onu söyleyeyim. Buna göre, öğrenci niye geldiğinin, tercihleri olup olmadığının ve hangi amaç için yüksek lisans istediğinin farkında olmalıdır. Örneğin bir mühendisin işletmeye gelmek istemesi durumunda en azından başvuracağı alanla ilgili gazete köşeleri, dergiler, yazarları takip etmesi, yönetim nedir, strateji nedir gibi temel bilgilere sahip olması gerekmektedir. Bilim sınavlarında özellikle farklı disiplinlerden gelenlerin temel bilgilere sahip olup olmadıkları ölçülmeye çalışılmaktadır. Temel amaç programla en fazla ilgili öğrencileri seçmektir. Bu bağlamda, bilim sınavında da başvurulacak programla ilgili, öğrencilerin genel bilgilere sahip olup olmadıkları ölçülmeye çalışılmaktadır.

Yüksek lisans programlarında yatay geçiş mümkün müdür, yatay geçiş için şartlar nelerdir?

Bu konuda kesin bir şey söylemem mümkün değil fakat bizim bölümlerimizde tezsiz-tezli ya da programlar arası geçiş yok. Öğrencilerin ilgili enstitülerden konu (yatay geçiş) ile ilgili bilgi almaları gerekmektedir.

Yüksek lisans programlarında derse devam zorunlu mudur? Çalışırken yüksek lisans eğitimi almak mümkün müdür?

Bu konuda tezli ve tezsiz programları ayrı ayrı inceleyelim. Tezliler sabahtan başlar, tezlide de, tezsizde de %70 devam mecburiyeti vardır. Tabi ki %69 devamı var diye bırakılmamıştır öğrenciler ama mülakatlarda evini, işini niye soruluyor çünkü başarıyı etkileyen faktörlerden en önemlisi “devam” dır. Bu konuda kabul edildikten ve yüksek lisans programına başladıktan sonra trafik, iş gibi bahanelerle yüksek lisans derslerine devam edilmemesi kabul edilemez. Hem tezli hem tezsiz programlarda iş bahane edilerek derslere devam konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Oysa yüksek lisans da en az iş kadar önemli olarak görülmeli ve gereken hassasiyet gösterilmelidir. Mülakatlarda evin, işin nerede olduğunun sorulmasının nedenlerinden biri de budur.

% 69 ile bırakılmaz ama % 70 altındaki devam durumlarını da hoş karşılamak mümkün değildir. Bu durumun kabul edilmesi beklenmemelidir.

Akademisyen (Araştırma Görevlisi) Olmak İçin Tezli mi Tezsiz mi Yapılmalıdır? Tezsiz yüksek lisans mezunları da akademisyen, araştırma görevlisi olabilirler mi?

SBE geçici kadroda çalıştırmak amacıyla araştırma görevlisi alıyor ama tezi bittiğinde araştırma görevliliği kadrosu sona eriyor. Yani tez süresince SBE de görevli kişiler, ancak fakülteye geçemiyorlar. Eskiden geçilebiliyordu fakat artık bu yerleştirme işlerini YÖK yapmaktadır. Bir okulda araştırma görevlisi kadrosu açılıyor tezsiz öğrencisi de başvurabiliyor fakat orda kısıtlı bir kadro söz konusu olduğu için tezli öğrencisi daha fazla tercih edilebilir ve bu durumda tezsiz öğrencisinin bu konuda şansı daha az olabilir. Zaten araştırma görevlisi olma gayesinde olan bir öğrenci tezsiz yerine tezli yüksek lisans yapmalılar.

Açıköğretim mezunlarının yüksek lisans başvurularında bir dezavantajları var mıdır? Açıköğretim mezunları da yüksek lisans programlarına örgün eğitim mezunları gibi başvuru yapabilirler mi?

>Açıköğretim yıllarca ülkemizde hakettiği değeri geç yakaladı. Açıköğretim öğrencileri kendi kendine öğrenen bireyler. Öğrencilerin bazıları bu durumu kompleks yapabiliyorlar. Bizde 2 yıl üst üste birincilikle yüksek lisans programına kabul alan bir açıköğretim mezunuydu örneğin.

Açıköğretim mezunları hiç çekinmesinler yüksek lisans başvurularında ama kendilerini mutlaka geliştirsinler. Kitaplar, makaleler, araştırmalar…

Diğer yandan eğer tezli yüksek lisans yapmak istiyorlarsa mutlaka İngilizce öğrenip gelmeleri gerekiyor. Bu da kendileri için çok büyük bir avantaj olur. Zaten tezliye başvuracak öğrencilerin her durumda İngilizce yeterliliğine sahip olmaları gerekiyor. Bunun nedeni tez araştırmasında muhakkak yabancı kaynaklardan da yararlanabilinecek olması. Tez aşamasında öğrenciler sadece Türkçe kaynakları değil yabancı kaynakları da araştırmak zorundalar. Bu sebeple de mutlaka yeterli seviyede yabancı dil bilgisine sahip olmak zorundalar.

Bu şartları sağlayan kendilerini geliştirmiş açıköğretim mezunları hiç çekinmeden başvurularını yapabilirler.

Farklı lisans programlarından mezun öğrenciler lisans bölümleriyle ilgisi olmayan bölümlere başvuru yapabilirler mi?

Önceden ilgili bölümle görüşmeleri gerekiyor. Fakat farklı bir disiplinden gelenlerin 1 yıl bilimsel hazırlık okuması gerektiği unutulmamalı. Farklı disiplinlerden gelenler hiç bir dersten de muaf sayılamadığı için yoğun bir eğitim dönemi geçirmeleri gerekiyor.

This div height required for enabling the sticky sidebar
WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.