ALES – Genel Bilgiler

Birden fazla ALES’e girmiş olanlar geçerlilik süresi içerisinde istedikleri sınav sonucunu kullanabilirler. En son girilen ALES puanını kullanma zorunluluğunuz yoktur. Geçerlilik süresi içerisinde en yüksek puana sahip olan ALES sonucu kullanılabilir.

ALES’e Nasıl Başvurabilirim? Başvuru Sırasında Neler Yapmam Gerekiyor?

ALES’e girmek isteyen adaylardan, Türkiye’deki üniversitelerde bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar kendi üniversitelerinden, mezun durumda bulunanlar istedikleri üniversiteden, KKTC’de oturanlar ise ALES kılavuzunda adresi belirtilen ÖSYM Temsilciliğinden; kılavuz ve başvurma belgesinden oluşan başvuru evrakını, ilan edilen tarihler arasında ücretini ödeyerek alabilir.




Adaylar, kılavuzda belirtilen kurallara uygun olarak doldurdukları Başvurma Belgesi ile sınav ücretinin ilgili hesaba yatırıldığını gösteren Banka Dekontunu; (mezun olmayanlar kendi üniversitelerine, mezun olanlar ise istedikleri üniversiteye) onaylatarak teslim etmelidir.

Başvuru Belgeleri teslim edilirken Başvuru Hizmeti Ücreti de adaylar tarafından ödenir. Başvurular şahsen yapılır. Başvuru sırasında adayların, Başvuru Belgesindeki kimlik bilgilerinin onaylanabilmesi için, fotoğraflı ve soğuk damga ile onaylı kimlik belgelerini (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport) yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

Sınava Giriş ve Kimlik Belgem Hala Elime Ulaşmadı? Ne Yapacağım?

Adaylara sınava giriş belgesi ÖSYM tarafından adayların adreslerine gönderilmemektedir. Adaylar bu belgeyi, T.C.Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr web adresinden,sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere edinmeleri gerekmektedir.

Sınava Giriş ve Kimlik Belgemde Fotoğrafım Hatalı. Ne Yapmalıyım?

Sınava Giriş ve Kimlik Belgesindeki fotoğraflarında sorun olan adayların bu sorunlarını ÖSYM’ye başvurmak suretiyle çözmeleri gerekir. Sorununu bizzat ÖSYM’ye giderek çözmek isteyen adaylar, sınava girecekleri merkeze geri dönmek zorunda olduklarını göz önünde tutmalı, bu konudaki başvurularını erken tarihlerde yapmalıdırlar.

Sınav Sonucumun Tekrar İncelenmesini İstiyorum. Ne Yapmalıyım?

Sınav sonuçlarının incelenmesini isteyen adaylar, Ösym tarafından elektronik ortamda sonuçlarından açıklanmasından itibaren en geç 10 gün içinde, kılavuz ekindeki “Genel Amaçlı Dilekçe Örneği” veya fotokopisi ile ÖSYM’ye başvurabilirler. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak Biriminin adayın dilekçesi üzerine bastığı tarih damgası ve numara esas alınır. Sınav evrakı ÖSYM’de sınav tarihinden itibaren 100 takvim günü saklandıktan sonra imha edilir.

Engelliyim / Sağlık Sorunum Var. Ne Yapmalıyım?

Engelli olan veya sağlık sorunu bulunan adaylar, bu durumlarını gösteren bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporunu, Başvuru Belgesine eklemek zorundadırlar. Okuyamayacak derecede görme engelli olan adaylara karmaşık şekillere dayalı sorular sorulmaz, bu adaylar ile ellerini kullanamayan adaylara okuyucu / işaretleyici verilir.

Sınavın Kapsamı Nedir?



2017 İlkbahar Ales sınavından sonra, 2017 Sonbahar Ales sınavıyla birlikte Sayısal 1, Sayısal 2 ve Sözel 1, Sözel 2 türleri ortadan kaldırılarak sadece Sayısal ve Sözel olarak ayrıldı. Ales sınavı Sayısal bölümlerinde 50’şer ve Sözel bölümlerinde de 50’şer soru olmak üzere toplam 100 sorudan oluşmaktadır. Sınav süresi 150 dakikadır.

Yeni sınav sistemine göre bölümlerin puan türlerine etkisi aşağıdaki gibidir:

DEVAMI İÇİN BİR SONRAKİ SAYFA:

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :